menu
ikonalogo

Rtuťové výbojky definitivně skončily

Rtuťové výbojky definitivně skončily

Procházíte složku:
vše (107)
novější (85) | starší (21)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 6112×
Nálepky: profi ekodesign rtuť výbojka

V dubnu 2015 začal platit zákaz umisťování vysokotlakých rtuťových výbojek na trh Evropské unie. Událo se tak bez zájmu médií, veřejnosti a téměř také bez zájmu profesionálů.

Vysokotlaká rtuťová výbojka je jeden z prvních typů výbojek, které se rozšířily po světě. Oproti žárovkám měly vyšší účinnost i delší dobu života. Nemají ale kvalitní světlo a tak se po válce začaly používat především pro osvětlení velkých prostor – ve veřejném osvětlení a v průmyslu. V Československu se výrobou rtuťových výbojek zabývala Tesla od konce 50. let. I dnes ještě můžeme na některých vesnicích a v továrních halách zahlédnout ostré zelenomodré světlo rtuťových výbojek.

Rtuťová výbojka
Rtuťová výbojka s luminoforem (foto: Osram)

Za odchod rtuťových výbojek do penze může evropské nařízení č. 245/2009, které mimo rtuťové výbojky posílá do důchodu i přímé sodíkové náhrady. Je tak zřejmý tlak na kompletní výměnu svítidel a modernizaci letitého osvětlení. V České republice si zákazu rtuťových výbojek téměř nevšimneme. Ve veřejném osvětlení tvoří jejich podíl cca 4 % (oproti relativně vysokému podílu v Německu či ve Švédsku). Vrásky tak zákaz rtuťových výbojek může nadělat především energetikům podniků se zastaralým osvětlením.

Přehled běžných typů rtuťových výbojek
Označení typů RVL (Tesla), HQL (Osram), HPL (Philips)
Výkonové řady 80 W, 125 W, 250 W, 400 W
Patice E27, E40
Měrný výkon 35-55 lm/W
Index podání barev 50 (matné s luminoforem), 20 (čiré)
Teplota chromatičnosti cca 4 000 K (matné s luminoforem), 6 800 K (čiré)

Oproti zákazu dotýkajícího se obyčejných žárovek nelze u rtuťových výbojek čekat ani sentiment ani stížnosti. Světlo rtuťových výbojek není příliš kvalitní a účinnost je z dnešního pohledu nízká. Rtuťové výbojky jsou již technologickou historií. Stále ale princip výboje v parách rtuti se zvýšeným tlakem nalezneme v halogenidových výbojkách, které můžeme považovat za následovníky rtuťových výbojek. Omezení rtuťových výbojek nás tak nemusí mrzet a jistě přinese očekávané úspory i kvalitnější světlo.

Zdroje:

 


Komentář:

Tomáš Bayer (tbr@bilsko.wz.cz), 24. prosince 2018, 11:12
Vrásky nedělá konec rtutových výbojek těm, kdo mají zastaralé osvětlení, ale i těm, kteří mají rádi světlo co nejbližší dennímu s dostatečným podílem zelené složky. Patří k nim i autor těchto řádků. Když se v 80. letech začaly masivně nahrazovat rtuťové výbojky sodíkovými, vadilo mi to a vadí dodnes. oranžové světlo je mi maximálně nepříjemné. Jakkoli si myslím, že budoucnost patří halogenidkám, rtuťovky jsou pro mě v mnohém nepřekonatel

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).