menu
ikonalogo

Zákaz reflektorových žárovek platí

Zákaz reflektorových žárovek platí

Procházíte složku:
vše (107)
novější (78) | starší (28)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 3425×
Nálepky: LED žárovka domácnosti směrová žárovka ekodesign halogen

Legislativní proces tzv. ekodesignu upravuje minimální účinnosti a technické parametry skupin spotřebičů, které mají významnou spotřebu v Evropské unii. Mimo známé skupiny spotřebičů jako pračky, myčky nebo chladničky se ekodesign dotýká také světelných zdrojů. Nařízení 1194/2012 upravuje účinnosti, parametry a označování směrových (reflektorových) světelných zdrojů. Toto nařízení ve třech fázích postupně navyšuje minimální požadované účinnosti. V první fázi od roku 2013 se nařízení dotklo pouze reflektorových obyčejných žárovek (nahradili je halogenové). Druhá fáze v roce 2014 omezila prodej některým méně účinným halogenovým reflektorovým žárovkám. Třetí fáze má nastat od září 2016 a je nejpřísnější.

Evropská komise si nechala vytvořit krátkou studii, která hodnotí připravenost trhu LED reflektorových žárovek na třetí fázi nařízení 1194/2012. Otázkou bylo, zda jsou LED reflektorové žárovky kvalitativně a cenově schopny zcela nahradit reflektorové halogenové žárovky. Na rozdíl od posunu zákazu všesměrových halogenových žárovek z roku 2016 na rok 2018 z této studie vyplývá, že trh je zcela připraven a za rok se s halogenovými reflektorovými žárovkami rozloučíme.

Dle studie již dnes 70 % reflektorových LED žárovek splňuje požadavky, které začnou platit až od září 2016. Průměrnou cenu směrových LED žárovek studie uvádí 10 € a předpokládá další pokles. Studie dále uvádí, že 90 % reflektorových žárovek na síťové napětí může být zcela plnohodnotně nahrazeno. U zbývajících 10 % je potřeba malý kompromis, např. u vyzařovacího úhlu.

Více:

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).