menu
ikonalogo

Jak vybrat svítidlo?

Jak vybrat svítidlo?

Procházíte složku:
vše (107)
novější (77) | starší (29)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 9557×
Nálepky: domácnosti svítidlo LED svítidlo energetický štítek návod

Seriál Jak vybrat svítidlo začněme obecnějším textem o svítidlech, rozdělení, technických hlediscích, výběru apod. V dalších dílech si představíme specifika jednotlivých místností bytu.

 

 

Začněme nejdříve vysvětlením, co je to svítidlo. Svítidlo je zařízení, kam montujete žárovku, a je to zařízení, které obvykle nějak usměrňuje světlo. Takže svítidlo stíní, odráží, stmívá či se jen snaží dobře vypadat, aby vám nevisela v pokoji žárovka ze stropu. Lidově je to „lampa“, „lustr“ nebo prostě „světlo“, ale až půjdeme do obchodu, bude vhodnější poptat se po „svítidle“. Příklad takového svítidla vidíte na fotce. Naopak žárovka, přesněji světelný zdroj, je spotřebič, který instalujeme do svítidla a který vyrábí světlo. Je vhodné nezaměňovat svítidlo a světelný zdroj.

Svítidla dělíme především podle jejich hlavní funkce a umístění. Málokdo si umístí křišťálový lustr na záchod. Umístění a funkce dává svítidlu i jeho základní vlastnosti. Např. venkovní svítidla musí splňovat dostatečné požadavky na krytí proti atmosférickým vlivům. Naopak do obývacího pokoje, kde trávíme nejvíce času, budeme chtít okulibé svítidlo dle našeho vkusu, nikoliv kuchyňskou zářivku.

Svítidla můžeme členit i podle toho, jak se montují. Zjednodušeně můžeme nalézt několik hlavních kategorií: stropní přisazená svítidla, nástěnná svítidla, zavěšená svítidla, stojací svítidla, stolní lampy a podhledová svítidla.

Svítidlo se mimo svého účelu, umístění a montáže liší v mnoha dalších ohledech. Je vhodné zmínit např. typ použitého světelného zdroje (žárovky) a patice – nejčastěji se využívá univerzální a obvyklý závit E27 nebo úzký E14; některá svítidla využívají malé žárovky (tzv. kapsle) s paticí G9 či reflektorové žárovky GU4, GU5,3 nebo GU10. V poslední době jsou také častá LED svítidla se zabudovanými světelnými diodami, které nelze vyměnit.

Obvyklé patice v domácnostech
E27 E14 GU10 G9 GU4
široký E27 úzký E14
(miňonkový)
GU10
(obdobně GZ10)
G9 GU4
(obdobně GU5,3)

Obrázek obvyklé halogenové žárovky (závit E27) a žárovky (kapsle) s paticí G9

Velmi důležitý je způsob svícení. Rozlišujeme tři varianty. Nepřímé osvětlení znamená, že svítidlo svítí nahoru na stěnu nebo do stropu. Světlo se tak do místnosti dostane odrazem. Nepřímé osvětlení je měkké, neoslňuje, osvětlovaný prostor opticky zvětšuje, na druhou stranu v místnosti budeme mít méně světla nebo musíme použít silnější žárovku. Toto osvětlení je vhodné pro prostory klidu a odpočinku. Opakem je přímé osvětlení. Svítidlo usměrňuje světlo přímo do míst, kde je nejvíce potřeba (např. stolní lampa, osvětlení kuchyňského stolu apod.). Výhodou je dostatek světla tam, kde ho potřebujeme. Nevýhodou je možnost oslnění, vyšší kontrasty v místnosti a tím možné stísnění prostoru. Tento druh osvětlení je vhodný zejména pro práci a čtení. Kombinací předchozích dvou vznikne osvětlení přímo-nepřímé. Svítidlo nejčastěji svítí jedním daným směrem, ale stínítko světlo propouští i jiným směrem. Příkladem může být lustr s mléčným opálovým krytem, který světlo odráží pod sebe a zároveň částečně svítí i do stropu. Kombinac í přímo-nepřímých svítidel je velmi mnoho.

Příklad lustru s především nepřímým světlem (svítí odrazem od stropu)

Podle čeho si tedy vybrat svítidlo? Po nezbytném úvodu můžeme najít několik obecných pravidel, podle kterých bychom měli svítidlo vybírat.

 

  1. Svítidlo se nám musí především líbit.

  2. Zohledníme účel osvětlení a zvláštnosti prostoru. Pro osvětlení obývacího pokoje zvolíme svítidlo poskytující měkké a příjemné světlo, pro osvětlení pracovního stolu se nebudeme bát zvolit přímé a jasné osvětlení. Pro vlhké a venkovní prostory je důležité zejména krytí svítidla (kód krytí IP nejméně 44), pro dílny a garáže dostatečná bytelnost a konstrukce svítidla a pro dětský pokoj budeme požadovat nerozbitnost.

  3. Pro přisazená a zavěšená svítidla musíme zajistit vhodné a dostatečně pevné uchycení. Rovněž zkontrolujeme rozměry svítidla.

  4. Pořídíme úspornou žárovku (světelný zdroj). Pokud je kupované svítidlo již se žárovkou, ověříme, že je na energetickém štítku třída nejméně C (dle nového energetického štítku). S pomocí výběru vhodné žárovky můžete zkusit interaktivní průvodce Jakou vybrat žárovku. Moderní výběr LED žárovek je popsán v tomto článku.

  5. Po výběru žárovky (světelného zdroje) je vhodné svítidlo vyzkoušet. Zabráníme tomu, že nám z lampičky bude žárovka vyčnívat nebo že se tam jednoduše vůbec nevejde. Některé žárovky svítí pouze do některých směrů a celkový dojem nám to může zkazit. Pokud lze svítidlo stmívat, vyzkoušíme tuto možnost s vybranou žárovkou. I některé stmívatelné LED žárovky mohou mít při stmívání problémy (více ke stmívání).

  6. Pokud svítidlo obsahuje zabudované a nevyměnitelné LED (světelné diody), zkontrolujme:
    • barvu světla (barevný tón či teplotu chromatičnosti) – do místností určených k relaxaci bychom se měli vyhnout studenému světlu a naopak bychom měli zvolit teple bílou barvu (2700 K a méně),
    • dobu života – pro místnosti, kde svítíme velmi často, zvolíme dobu života nad 30 000 h,
    • počet spínacích cyklů – zejména pro často navštěvované místnosti minimálně 40 000,
    • celkový světelný tok, tedy množství světla – označuje se v lumenech (lm) a porovnání nalezneme v tabulce níže; 
      Světelný zdroj 40W žárovka 60W žárovka 100W žárovka 36W lineární zářivka
      Světelný tok (lm) 400 700 1300 3300
       
    • a případně další parametry: stmívatelnost (více ke stmívání), příkon, barevné podání.

V tomto úvodním dílu seriálu jsme si představili důležitá hlediska při výběru svítidla. Další díly se budou věnovat jednotlivým místnostem a prostorům našeho bytu.

Aktualizace: březen 2022 (energetický štítek svítidel byl 25.12.2019 zrušen a v textu byl tedy vymazán, aktualizace energetické třídy)

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).