menu
ikonalogo

Modré světlo LED

Modré světlo LED

Procházíte složku:
články (54)
novější (53) | starší (0)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 8985×
Nálepky: LED modré světlo LED žárovka

Problém modrého světla u LED zdrojů je velmi nadhodnocený. Každá technologie světelných zdrojů má svoje specifika vyzařování a každá má svoji typickou spektrální charakteristiku, tedy to, jak intenzivně v jednotlivých barvách svítí. Klasická žárovka má typicky charakteristiku spojitou a se vzrůstající vlnovou délkou intenzita roste. Tedy ve fialové svítí nejméně a v červené nejvíce. I obyčejná žárovka svítí ve vlnové délce, která odpovídá modré barvě. Kompaktní zářivka svítí nespojitě a v některých vlnových délkách má mnohem vyšší intenzitu, je to např. v tmavě modré či modré oblasti. LED zdroje mají také nespojité spektrum. Jejich spektrum obvykle má vyšší intenzitu v oblasti modré a druhý vrchol mají v oblasti žluté a červené. Z uvedeného a z přiložených grafů, které lze snadno najít na internetu, vyplývá:

  1. v modré barvě vyzařuje každý světelný zdroj, včetně zářivek, které se používají již desítky let,
  2. pro místa odpočinku je vhodné volit světelné zdroje s barvou světla (teplotou chromatičnosti) blízkou teple bílé, neboť bez ohledu na technologii má teple bílá menší intenzitu vyzařování v modré oblasti,
  3. největší problém modrého světla je spíše než u světelných zdrojů u moderních LED displejů (mobil, tablet, notebook, televizor), na které se díváme až do noci a u kterých obvykle nevnímáme jejich velmi studenou bílou s velkou složkou modré barvy; pomoci nám pomohou aplikace pro snížení modré složky (f.lux pro Windows, Redshift pro Linux, Twilight pro Android, Lux Lite pro Android, Unblue pro iOS). Na obrázku je vyzařování LED pro různé barvy světla (2700K=teple bílá, 5000K=velmi studená bílá).

Poznámka: vyjádření prof. Illnerové

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).