menu
ikonalogo

Návštěva světelné laboratoře

Návštěva světelné laboratoře

Procházíte složku:
vše (107)
novější (94) | starší (12)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 3788×
Nálepky: měření laboratoř fyzika věda

Byl jsem pozván na zahájení provozu nové světelné laboratoře (fotometrické laboratoře) a jelikož jsem svoji diplomovou práci odměřil právě v laboratoři, nenechal jsem si tuto příležitost ujít. Zvu vás tedy na velmi krátkou procházku laboratoří, kde se měří světlo.

kulový integrátor

Na této fotce vidíme kulový integrátor, který měří množství světla (světelný tok v lumenech). Princip měření je jednoduchý – měřená žárovka svítí v dokonalé kouli s povrchem, který maximálně odráží a rozptyluje světlo. V takové kouli dochází k mnohonásobným odrazům a změřená intenzita osvětlení kdekoliv v kouli je přímo úměrná množství světla.

Tento kulový integrátor měří i spektrální charakteristiky. Zjednodušeně řečeno nám spektrální charakteristika říká, v jakých barvách žárovka svítí. Je to důležité pro to, abychom dokázali dobře poznat a interpretovat barvy předmětů. Např. kdybychom svítili pouze modře, svět kolem nás by se stal modročerným s různými odstíny šedomodré. Čím více barev je zastoupeno ve světle žárovky, tím je pro nás světlo přirozenější. Mimo to lze spektrální charakteristikou určit odstín bílé (odborně náhradní teplota chromatičnosti). Např. u LED žárovek je odstín bílé (či barevný tón nebo jen barva světla) dána především zastoupením modré složky – čím větší je, tím je světlo „chladnější“, čím je vyšší zastoupení červené, tím je světlo „teplejší“. Jak vypadá obvyklá spektrální charakteristika LED žárovky je na grafu níže. 2700 K je teplá bílá a 5000 K je chladná denní bílá. Na vodorovné ose je vlnová délka světla, např. 450 nm je modrá barva, 600 nm je červená.

goniofotometr

Na této fotce je nejdříve potřeba vysvětlit černé stěny (a i černý strop a černou podlahu). Při měření světla je jakékoli nadbytečné světlo nežádoucí, protože může ovlivnit měření. Stěny tedy musí maximálně pohlcovat světlo.

Přístroj na fotce se nazývá goniofotometr. Měří se na něm, jak světelný zdroj nebo svítidlo svítí v prostoru. Goniofotometr nám umožňuje např. změřit, jak je kužel světla reflektorové žárovky úzký či široký, jakým směrem svítí pouliční lampa atd. Typů goniofotometrů je několik, může se otáčet světelný zdroj nebo se otáčí čidlo. V případě goniofotometru na fotce se otáčí světelný zdroj a čidlo je pevně umístěno ve vzdálenosti cca 16 metrů. Princip měření je následující. Čidlo (fotometrická hlavice) v patřičném úhlu vůči světelnému zdroji měří svítivost (v kandelách). Po změření se světelný zdroj natočí do jiného úhlu a měření se opakuje do té doby, než je v dostatečném detailu změřena svítivost světelného zdroje ze všech stran. Měření probíhá automaticky a je zapisováno do souborů, které se využívají pro návrhy osvětlení.

Novou laboratoř si pořídila TESLA Lighting, progresivní firma vybudovaná na slavné značce žárovek. Držíme palce.

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).