menu
ikonalogo

Prudký rozvoj LED světelných zdrojů pro domácnosti

Prudký rozvoj LED světelných zdrojů pro domácnosti

Procházíte složku:
články (54)
novější (50) | starší (3)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 2959×
Nálepky: domácnosti LED LED žárovka trh

Jistě si pamatujeme na nedávné ukončení prodeje obyčejných žárovek. Tento proces vyvolal řadu diskusí na téma kvality, ceny i možnosti náhrad žárovek. Po několika letech se ukazuje, že zejména rozvoj LED světelných zdrojů pro domácnosti výrazně předbíhá původní očekávání a možnosti náhrad ulehčuje.

Před nedávnem ceny LED světelných zdrojů pro domácnosti (tzv. LED žárovky) byly jen pro otrlé zákazníky, kteří si chtěli novou technologii vyzkoušet. Nebyla náhoda najít v obchodě LEDku za 600 Kč i více. Dle ekonomických předpovědí měla cena klesnout na přibližnou polovinu v roce 2016. Realita je nicméně jiná. Již dnes je celá řada LED žárovek, schopných nahradit 40-75W žárovku, k dispozici v cenové hladině 100-250 Kč. Jedná se o výrazné zrychlení poklesu cen.

Překvapivý není pouze pokles cen, ale také stále rozšiřující se nabídka typů a provedení LED žárovek. Již nemáme na výběr pouze z jednoho typu, který svítí víceméně jen jedním směrem a činí tak náhradu za obyčejnou žárovku problematickou. Dnes výrobci nabízejí řadu provedení světelných zdrojů, které svítí skutečně do všech směrů jako klasická žárovka. Na trhu se rovněž prosazují tzv. designové LED žárovky. Ty vzhledem připomínají žárovky; obsahují v baňce plošky či pásky světelných diod, které leckdo může zaměnit za obyčejnou žárovku.

Očekávání nepředbíhají jen ceny a provedení. Každým rokem výrobci nabízejí LED žárovky s vyšší účinností. Před několika lety se relativně přísně nastavená energetická třída A++ zdála jako nedosažitelná. Nicméně už dnes existuje na trhu několik výrobků v této třídě a energetická třída A+ je zcela běžná. Lze navíc předpokládat, že účinnost ještě značně poroste a pravděpodobně nebudou neobvyklé měrné výkony výrazně nad 100 lm/W.

Prudký rozvoj LED žárovek bohužel ale neznamená jistotu, že po koupi nové LEDky budeme mít kvalitní světlo, které nám dlouho vydrží. Boom LED žárovek s sebou naopak přinesl i výrazně nekonzolidovaný trh s velmi širokým rozpětím kvality. Pomoci při výběru kvalitní LED žárovky nám může dopomoci sada základních kritérií: dostatek informací o světelném zdroji v místě prodeje, doba života nad 25 tisíc hodin, počet spínacích cyklů nad 25 tisíc, barevný tón do 3 200 K (nejlépe 2 700 K), barevné podání min. 80 a energetická třída alespoň A+. Zpozornět bychom také měli u extrémně nízkých cen a můžeme vybírat podle spotřebitelských testů (např. Premiumlight nebo dTest). Nevýhodou LED žárovek je také velmi málo typů, které dokážou přesvědčivě nahradit 100W žárovky. Zde je stále vhodnější v obchodě sáhnout po kompaktní zářivce.
 

Připraveno pro Zprávy ze SEVEn

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).