menu
ikonalogo

Test dvou chytrých žárovek

Test dvou chytrých žárovek

Procházíte složku:
vše (107)
novější (91) | starší (15)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 3876×
Nálepky: chytrá žárovka test LED domácnosti LED žárovka

Chytrá žárovka (po vzoru chytrých telefonů) je trochu vylepšená žárovka. Jedná se v praxi o LED žárovku, kterou můžeme ovládat pomocí aplikace na telefonu – lze jí na dálku stmívat a měnit barvy.

Koncept chytré žárovky se rozvinul především s možnostmi světelných diod. Dostaly se mi do rukou chytré LED žárovky od Osramu se systémem Lightify (na fotce uprostřed) a od firmy LIFX (fotka vlevo).


Fotografie: z e-shopů

Instalace

V obou případech bylo ovládání i instalace podobné. Součástí žárovky od Osramu je navíc komunikující krabička nazývaná „gateway“ (na fotce vpravo), kterou je potřeba nainstalovat a která poté komunikuje s vaším telefonem, žárovkou a routerem na internetu (přes wifi). Žárovka LIFX měla takovou krabičku integrovanou přímo v sobě, což na jednu stranu zjednodušilo instalaci, na druhou stranu žárovka je docela těžká a velká.

Instalace není složitá, ale u obou žárovek pár minut zabere. Klíčové je především ve vašem chytrém telefonu nainstalovat příslušnou aplikaci. V případě LIFX se aplikace jmenuje jednoduše „LIFX“ a u Osramu se aplikace jmenuje „Lightify“. Aplikace se přes wifi připojí ke gatewayi či žárovce nebo vás aplikace přímo navede a poradí, co udělat. Především po vás bude chtít aplikace heslo na vaši wifi síť a po několika minutách by to mělo fungovat. Pomocí vašeho telefonu pak můžete žárovku ovládat. Osram svůj systém Lightify koncipoval jako celý ekosystém svítidel a žárovek, takže je možné pomocí jedné aplikace a jednoho gatewaye řídit více světelných bodů. LIFX to dle propagačního videa myslí nějak podobně, ale detaily nejsou z webu zřejmé.

Použití

A co chytrá žárovka umí? Především využijete možnost jednoduchého stmívání. Rovněž můžete měnit barevný tón, od pracovní chladně bílé, kterou naladíme ráno pro optimální pracovní výkony, až po teple bílou, kterou zvolíme večer pro relaxaci.

Největším lákadlem je nicméně možnost změnit barvy. Fotky mluví za vše.


Fotografie: vlastní (Osram Lightify)

Screenshot aplikace:

Fotografie: PrincipledTechnologies a vlastní (zleva LIFX, Lightify)

Zhodnocení

Žárovka od Osramu tvarem více připomíná žárovku. Instalace byla trochu zdlouhavější, ale vše fungovalo dle očekávání. LIFX je velmi těžká a větších rozměrů oproti obyčejné žárovce (takže se nevejde do všech svítidel). LIFX ale má dle subjektivního hodnocení o něco přehlednější ovládání (viz screenshoty) a sytější barvy. Cena Osram Ligthtify setu žárovky s krabičkou (gateway) i žárovky LIFX se pohybuje kolem 70 €. Aplikace obou výrobců umožňují ukládat oblíbené scény. Měrný výkon (účinnost) chytré žárovky LIFX je při plném výkonu necelých 60 lm/W, což je na úrovni špatné kompaktní zářivky. Osram deklaruje přes 80 lm/W, což je lepší výsledek.

A k čemu taková chytrá žárovka je? V případě, že bychom chtěli chytrými žárovkami vybavit celý byt, bude jistě příjemné mít možnost vše najednou zhasnout či pohodlně ovládat po skupinách. V tom případě si ale nechte alespoň záchrannou „nechytrou“ žárovku, pokud ztratíte telefon. Možnost měnit barevný tón využijeme zejména v prostorech, kde pracujeme i relaxujeme zároveň. Nejvíce sexy funkcí tedy zůstává možnost měnit barvy, kterou nejvíce využijete na párty nebo pro vytvoření příjemného intimna. Osram deklaruje kompatibilitu s domácím protokolem ZigBee, což pro budoucí domácí chytré sítě bude výhoda.

Poznámka: Pokud máte chytrou žárovku od jiného výrobce, rád jí vyzkouším, ozvěte se :)

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).