menu
ikonalogo

Zákaz lineárních zářivek T8

Zákaz lineárních zářivek T8

Procházíte složku:
vše (107)
novější (32) | starší (74)
Složka: krátké zprávy
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 4506×
Nálepky: zářivky ekodesign profi LED náhrady

Poznámka: dodatečné informace k zákazu jsou uvedeny v článku: Začátek konce zářivek. Jak je nahradit?

Nařízení ekodesignu v Evropské unii nastavují minimální funkční a účinnostní parametry pro skupiny spotřebičů s významnou spotřebou energie. Pro světelné zdroje aktuálně platí několik nařízení (244/2009, 245/2009 a 1194/2012). Připravované sjednocení je již v jedné z posledních fází a v blízké době se očekává schválení nového nařzení, které bude platit od 1. září 2021.

Jednou z nejdiskutovanějších oblastí je zákaz uvádění lineárních zářivek T8 (průměr 26 mm) na trh Evropské unie. Poslední platné a dohodnuté datum vstupu zákazu v platnost je 1. září 2023 a platí pouze pro T8 zářivky o délce 600 mm, 1200 mm a 1500 mm. Na T5 zářivky (průměr 16 mm) se budou vztahovat minimální účinnostní parametry, které výrobci mohou splnit (tedy zákaz T5 zářivek se v tomto nařízení neočekává).

Zákaz uvádění na trh neznamená, že T8 zářivky budou od 1. září 2023 nedostupné. V praxi lze předpokládat velké množství zářivek, které budou mít projeci naskladněny. Jaké jsou možné náhrady za T8 zářivky? Jedná se pouze o LED trubice (nelze nicméně využít pro všechny případy) či výměnu svítidla (tedy rekonstrukce osvětlovací soustavy).

Poznámka: na obrázku lineární zářivka T8 (nahoře), pod ní dvě LED trubice

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).