menu
ikonalogo

Moderní výběr LED žárovek

Moderní výběr LED žárovek

Procházíte složku:
vše (107)
novější (31) | starší (75)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 2861×
Nálepky: domácnosti modré světlo LED žárovka LED náhrady

V posledních letech jsme svědky nejen pokračujícího rozvoje LED žárovek, ale také jsou nově známy další výzkumy v oblasti vlivu světla na lidské zdraví. Při výběru LED žárovek je vhodné tedy zohlednit nejen obvyklé požadavky, ale také další zdravotně technické požadavky.

Při výběru LED žárovky se můžeme orientovat podle jednoduchého návodu, který má tři body: umístění, množství světla a barevný tón světla. První bod, umístění, je nejdůležitější, protože současný výběr LED žárovek je vskutku široký a musíme tedy znát místo a svítidlo, ve kterém LED žárovka bude svítit. Nejjednodušší je vzít si s sebou vyměňovanou žárovku do obchodu. Můžeme tak zaručit, že vybereme správnou patici i správný rozměr žárovky. Nezřídka se stává, že se žárovka do svítidla jednoduše nevejde, i když jsme vybrali správnou patici. Mezi nejznámější patice patří závity E14 či E27. V lustrech ale nalezneme také malou kapslovou G9, reflektorové žárovky mají patici GU10 a stojací svítidla mají dvoupaticové R7s žárovky.

Obvyklé patice v domácnostech
E27 E14 GU10 G9 GU4
široký E27 úzký E14
(miňonkový)
GU10
(obdobně GZ10)
G9 GU4
(obdobně GU5.3)

Druhým bodem je množství světla. Dříve jsme neměli na výběr a vybírali jsme prostě ten největší výkon pro větší množství světla. Dnes musíme hledat světelný tok, který se udává v lumenech (zkratka lm). Do malých lampiček bude stačit 200 lumen, do menšího pokoje můžeme umístit 400-800 lumen a do hlavního světla v obývacím pokoji můžeme dát až 900-1500 lumen. Existuje zjednodušené pravidlo deseti: potřebujeme-li 40W žárovku, vynásobíme deseti a dostaneme přibližný světelný tok žárovky, kterou hledáme. Množství světla volíme nejen podle velikosti místnosti, ale také podle účelu. Nejvíce světla potřebujeme při práci (v kuchyni, u pracovního stolu, v koupelně, při čtení), nejméně naopak při relaxaci a přípravě na spánek (ložnice, obývací pokoj).

Obvyklé světelné toky v domácnostech
světelný tok (lm) 200 a méně 400-800 900-1500 více než 1500
popis malá lampička, víceramenný lustr, odpovídá 25W žárovce menší místnosti, odpovídá 40-60W žárovce větší místnosti, odpovídá 75-100W žárovce velké množství světla, odpovídá žárovkám s výkonem vyšším než 100 W

Třetím důležitým bodem při výběru LED žárovky je požadovaný barevný tón světla, zjednodušeně barva světla. Správný výběr barevného tónu je dle posledních výzkumů také podstatný pro vliv na naše vnitřní biorytmy. Světlo s výraznou složkou modré barvy (chladnější odstíny podobné dennímu světlu) jsou vhodné a důležité při práci a aktivitě. Pro pracovní místo můžeme tak zvolit např. chladně bílý odstín bílé (4000 K). Naopak před spánkem a při odpočinku je důležité modrou ve světle omezit (tedy omezit chladnější odstíny a volit co nejteplejší možné barevné tóny). V domácnosti, při náhradě žárovky, neuděláme chybu náhradou za obvyklý teple bílý odstín označovaný 2700 K, ale pro některé prostory (ložnice či obývací pokoje, kde trávíme čas před spánkem) můžeme zvolit i teplejší odstíny. Ty se označují obvykle amber či gold a mají hodnotu např. 2000-2300 K. Jejich barva je znatelně oranžová. Zásada správného barevného tónu je důležitá nejen při výběru LED žárovky, ale také při práci s displeji či při sledování televizoru. Většina dnešních displejů totiž vyzařuje světlo s vysokým podílem modré složky a je tedy vhodné před spánkem omezit jejich sledování nebo nainstalovat patřičný filtr do telefonu.

Barevné tóny světelných zdrojů
slovní popis velmi teple bílá
(žlutá až oranžová)
teple bílá
(žárovka)
teple bílá
(obecně)
neutrálně bílá chladná / denní bílá
teplota chromatičnosti 1 800 – 2 700 K 2 700 K (ne více) 2 700 – 3 300 K 3 300 – 5 300 K více než 5 300 K
slovní popis (anglicky) amber, gold, golden warm white white cool white daylight
zjednodušená představa                    

K uvedeným třem bodům při výběru můžeme přidat i několik málo dalších, ale již méně důležitých. Pro často navštěvovaná místa je vhodné zvolit LED žárovky s vysokým počtem možných sepnutí (místo obvyklých 20 tisíc např. dvojnásobek spínacích cyklů). Je vhodné zvolit energetickou třídu A++, abychom měli jistotu velmi úsporného světelného zdroje (pro méně důležité prostory můžeme zvolit i třídu A+). A v neposlední řadě je vhodné vybírat dostatečnou průměrnou dobu života. Doporučená je doba života 20 tisíc hodin či více.

 

 

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).