menu
ikonalogo

Změny v připravovaném ekodesignu světelných zdrojů

Změny v připravovaném ekodesignu světelných zdrojů

Procházíte složku:
vše (107)
novější (44) | starší (62)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 2259×
Nálepky: ekodesign profi T8 zářivka

Ekodesign, jako evropský nástroj zvyšování účinnosti skupiny výrobků, se týká již od roku 2009 také světelných zdrojů. Nařízení ekodesignu světelných zdrojů jsou od roku 2017 revidována a během let 2019-2020 můžeme očekávat první změny a další zpřísňování účinností.

Za ekodesignem světelných zdrojů, předřadníků a svítidel stojí v praxi několik evropských nařízení. Pro domácnosti nejznámější je nařízení 244/2009, které od roku 2009 do 2012 postupně stahovalo z evropského trhu neúsporné obyčejné žárovky. Nařízení 245/2009 regulovalo prodej zejména neúsporných zářivek a výbojek v oblasti služeb a veřejného osvětlení. Pozdější nařízení 1194/2012 zahrnulo i oblast směrových světelných zdrojů a světelných diod. Současná evropská regulace oblasti světelných zdrojů je velmi složitá a pro každou oblast osvětlování platí jiný způsob určování účinnosti a funkčních parametrů. Nezřídka je pro znalost této části trhu potřeba detailní studium nařízení.

Evropská komise přikročila k přípravným pracím na sjednocujícím nařízení v oblasti světelných zdrojů. Nové nařízení by mělo zahrnovat širokou paletu světelných zdrojů, od žárovek, výbojek, zářivek až po světelné diody, a mělo by sjednocovat určování limitů, kdy je možné světelný zdroj nabízet na trhu Evropské unie. Rovněž by mělo dojít také k dalšímu zvýšení minimální účinnosti. Mimo nové nařízení ekodesignu se také připravuje nové nařízení týkající se energetických štítků světelných zdrojů, které sjednocuje vzhled s ostatními novými štítky. Jednou z výrazných změn ve štítkování je návrat ke stupnici A-G bez „plusů“ a zrušení energetických štítků pro svítidla (ty určovaly pouze kompatibilitu se světelnými zdroji, nikoliv účinnost svítidel).

Připravované upravené nařízení ekodesignu světelných zdrojů přichází s několika výraznými změnami, které vyvolaly řadu polemik. Konečnou podobu nařízení budeme znát pravděpodobně až na podzim 2018, ale diskutované okruhy naznačují, jakým směrem se ekodesign světelných zdrojů vydává. Nejvýraznější a nejdiskutovanější změnou je zákaz lineárních zářivek T8 (průměr 26 mm), které by musely být nahrazeny LED trubicemi. Vzhledem k prudkému nárůstu a zlepšování LED náhrad k zákazu pravděpodobně dojde, ale není jasné, zda v původně navrhovaném roce 2020 nebo v pozdějším termínu. Dalším výrazným návrhem je požadavek na vyjímatelnost světelného zdroje. Návrh souvisí s principem minimálního plýtvání (při poruše se musí vyměnit celé svítidlo). Na druhou stranu tento návrh může výrazně ovlivnit účinnost a životnost svítidla a ovlivňuje také materiálovou náročnost. Oproti přísnému požadavku na účinnost návrh ekodesignu světelných zdrojů přichází s výrazně redukovaným počtem funkčních parametrů. V požadovaných parametech chybí také minimální doba života, maximální pokles světelného toku i minimální počet spínacích cyklů. Hlavním vysvětlením je snížení náročnosti pro průmysl i dohled nad trhem.

Koncept ekodesignu světelných zdrojů je v připomínkovém řízení a lze předpokládat, že konečná verze se od návrhu bude lišit. Přesto lze očekávat pokračující tlak na zvyšující se účinnosti světelných zdrojů a příklon k principům udržitelné ekonomiky s minimem plýtvání.

 

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).