menu
ikonalogo

Druhy stmívačů a možnosti stmívání

Druhy stmívačů a možnosti stmívání

Procházíte složku:
vše (107)
novější (27) | starší (79)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 9550×
Nálepky: domácnosti LED žárovka stmívání smart profi

Oproti základnímu ovládání v režimu zapnout/vypnout zvyšuje stmívání osvětlení výrazně komfort a možnosti využití. Současná pestrá nabídka druhů světelných zdrojů vyžaduje při instalaci stmívačů opatrnost. Článek prochází základní druhy domácích stmívačů a další možnosti stmívání.

Stmívače

Nejčastější typ stmívačů užívaných v domácnostech jsou založené na změně tvaru sínusovky proudu. Nepotřebují obvykle žádnou dodatečnou elektroinstalaci a výrobci je nabízejí ve formě modulových přístrojů do rozvaděčů i ve formě přístrojů pro zapuštěnou montáž v místě ovládání (obvykle je ale potřeba větší hloubka oproti obyčejnému vypínači).

Pro změnu tvaru (deformace) sínusovky napájení se používají polovodičové součástky, které usekávají jednotlivé její kusy. Velikost useknuté sínusovky odpovídá míře stmívání. Usekávat lze náběhovou hranu (leading edge) nebo sestupnou hranu (trailing edge) sínusovky. Usekávání náběhové hrany je vhodné spíše pro induktivní zátěže a usekávání sestupné hrany je vhodné spíše pro kapacitní zátěže. Z toho vyplývá (přibližné) použití jednotlivých stmívačů.

Usekávání náběhové (vlevo) a sestupné (vpravo) hrany sínusovky napájecího proudu

Druhy stmívačů (piktogram vpravo je na stmívačích vždy uveden):

R stmívače – S těmito stmívači je možné stmívat pouze odporové zátěže, tedy žárovky a halogenové žárovky.

 

R,L stmívače – S těmito stmívači je možné stmívat odporové a induktivní zátěže, tedy žárovky, halogenové žárovky a žárovky na malé napětí napájené klasickým transformátorem.

 

R,C stmívače – S těmito stmívači je možné stmívat odporové a kapacitní zátěže, tedy žárovky, halogenové žárovky a žárovky na malé napětí napájené elektronickým transformátorem.

 

R,L,C stmívače – Univerzální stmívače kombinující typ R,L a R,C. U stmívačů se ručně nastavuje obvykle typ R,L či R,C. Tento typ je vhodný pro maximální kompatibilitu a v případě, že chceme kombinovat obyčejné žárovky a LED zdroje nebo chceme provozovat LED zdroje různých výrobců, které dopředu neznáme.

Základní typy LED světelných zdrojů, tzv. LED žárovek, a také kompaktních zářivek obvykle nelze stmívat. Výrobci jdou zákazníkům naproti a nabízejí stmívatelné verze LED žárovek označované DIM či DIMMABLE opatřené patřičným piktogramem (vpravo). Ačkoliv jsou LED zdroje kapacitní zátěže a vhodný stmívač je tedy R,C, upravují výrobci své světelné zdroje tak, aby je bylo možné provozovat i s R,L stmívači. Bohužel neexistuje jasná záruka, že stmívač bude s LED zdrojem (LED žárovkou) dobře spolupracovat a je vhodné se držet oficiálních seznamů kompatibility, kterou výrobci světelných zdrojů sestavují (viz např. seznam LEDVANCE/Osram či Philips). Pro maximální kompatibilitu je vhodné zvolit R,L,C stmívač a patřičně ho nastavit dle používaných světelných zdrojů.

Důležitým parametrem stmívačů je maximální, ale i minimální zátěž. Kvůli omezení minimální úrovně je třeba stmívače dobře nadimenzovat a následně dobře vybrat. Při špatném dimenzování může nastat situace, kdy se stmívačem funguje silnější LED žárovka, ale slabší nikoliv.

I přes dobrou přípravu a výběr stmívače a světelného zdroje nemáme záruku, že bude stmívání bezproblémové. Některé světelné zdroje lze stmívat pouze v omezeném rozsahu (např. maximální světelný tok je nižší než deklarovaný výrobcem, nestmívá se přímo od nuly, apod.).

 

Krokové stmívání pomocí obyčejného vypínače

Výrobci světelných zdrojů nabízejí u některých výrobků tzv. krokové stmívání (step dimming): Po zmáčknutí vypínače se světelný zdroj rozsvítí na plný výkon, při zhasnutí a opětovném rozsvícení je výkon menší (např. poloviční) a po dalším opětovném vypnutí/zapnutí je výkon nejnižší. Při dalším „cvaknutí“ svítí žárovka opět naplno a cyklus se opakuje. Obvyklé je, že se tento cyklus po několika sekundách bez vypínání a zapínání vynuluje (tedy po vypnutí nebo zapnutí jsme opět na plném výkonu). Konkrétní parametry jsou u každého výrobku jiné, ale mohou být např. 100/50/25% výkonu a vynulování po 5 sekundách. Přesné parametry včetně počtu kroků stmívání vždy uvádí výrobce.

Tento druh stmívání je samozřejmě velmi příjemný, pokud nechcete měnit nic ve své elektroinstalaci. Stačí vyměnit příslušnou „LED žárovku“, vypínač nechat původní a už můžete bez potíží začít stmívat. Nevýhodou je možnost stmívání pouze na určené úrovně a potřeba „procvakání“ k požadované úrovni, což může být někdy nepříjemné a zdlouhavé.

Někteří výrobci nabízejí na principu krokového stmívání i možnosti změny barevného tónu. Místo stmívání se mění vyzařovaný barevný tón, např.: velmi teple bílý/teple bílý/chladně bílý.


DALI

DALI je název digitální sběrnice (Digital Addressable Lighting Interface) a pouze jedna z funkcí je stmívání. Používá se především v profesionální praxi a v domácnostech méně. Pokud ale chcete mít univerzální sběrnici se všeobecnou podporou, různorodými prvky ovládání dle vlastního výběru a svítidla od různých výrobců, DALI sběrnici se nevyhnete. S rozhraním DALI máte také záruku, že stmívání bude funkční a plynulé.

DALI sběrnice vyžaduje dva vodiče k elektroinstalaci navíc, na kterých bude stejnosměrných 16 V. Případně je možné vodiče nahradit dálkově ovládanými prvky. Pokud máte ale před rekonstrukcí elektrických rozvodů, je vhodné dva vodiče navíc přidat.

Pomocí DALI sběrnice lze ovládat především jednotlivá svítidla, nikoliv světelný zdroj (žárovku). Většina svítidel s podporou DALI jsou tedy dnes především LED svítidla. Případně je možné pro daný okruh využít patřičný stmívač nebo nástavbu.

DALI sběrnice umožňuje:

  • adresování jednotlivých svítidel,
  • vypínaní a zapínání,
  • plynulé stmívání (0-100%),
  • změna teploty chormatičnosti (barevného tónu), pouze novější verze DALI typ 8,
  • tvorba scén,
  • vzdálená diagnostika svítidel,
  • připojení k počítači a pokročilé funkce.

Síť DALI může být i velmi rozsáhlá. Nejméně ale musí obsahovat výkonový DALI prvek (zdroj), stmívač/ovládač a kompatibilní svítidlo se sběrnicí DALI. Obvykle je zdroj umístěn v rozvaděči (modulární přístroj) a ovládací prvky v místech ovládání (zapuštěná montáž). Na trhu lze sehnat ale také výkonové stmívače/ovládače DALI, ke kterým stačí připojit svítidlo.

Pokud rekonstrujete byt či dům, může být pro vás DALI sběrnice zajímovou možností pro ovládání svítidel, při které se vyhnete proprietárním protokolům výrobců a nemusíte zůstat uvězněni v rámci výrobků jednoho výrobce.


Stmívání 1-10V

Analogové rozhraní 1-10 V, někdy také 0-10 V, stmívá svítidlo podle stejnosměrného napětí na sběrnici (1 V nesvítí, 10 V svítí na maximum). Obdobně jako DALI sběrnice vyžaduje dva vodiče navíc. Dnes je většina nových říditelných svítidel vybavena předřadníky pro DALI a stmívání pomocí 1-10 V je méně časté.

Bez problémů lze sehnat stmívače pro zapuštěnou montáž v místě ovládání (pouze je potřeba počítat s větší hloubkou přístroje oproti obyčejnému vypínači). Stmívá plynule a v rozsahu, který umožňuje svítidlo.

 

SMART systémy

Již jste určitě slyšeli o chytrých žárovkách, které je možné ovládat bezdrátově aplikací v telefonu (stmívat, měnit barvy atd.). Smart systémy ovládání umožňují obvykle připojení chytrých žárovek, svítidel, ovládacích prvků a případně dalších přístrojů a senzorů (některé systémy kombinují i vytápění a obecně internet věcí).

Jednotlivé ovládací prvky lze programovat, takže si sami můžete vytvořit různé scény a chování osvětlení. Ovládání přes mobilní aplikaci je primárním způsobem nastavování. Výhodou je vysoká flexibilita bez nutnosti měnit existující elektroinstalaci. Nevýhodou se může v některých případech ukázat závislost na mobilní aplikaci, nedokanalá mobilní aplikace či závislost na jednom výrobci. Nevýhodou může být také vysoká pořizovací cena.

V rámci domácích bezdrátových SMART systémů osvětlení existuje řada vzájemně nekompatibilních systémů či řada částečně kompatibilních systémů. Mezi nejznámější patří značky a sítě:

  • Philips Hue – proprietární systém chytrých žárovek, svítidel a ovladačů, od určité verze deklarovaná kompatiblita se Zigbee 3.0,
  • Ledvance (Osram) SMART+ – následovník systému Lightify, systém chytrých žárovek, svítidel, pásků a ovladačů, produkty jsou kompatibilní buď s Apple HomeKit nebo Zigbee 3.0,
  • Zigbee – standardizovaná síť pro chytré bezdrátové prvky a doplňky v domácnosti, které by měly umožňovat fungování i mezi jednotlivými výrobci, podporované giganty jako např. Amazon, Signify (Philips), IKEA, Ledvance (Osram), Siemens a dalšími,
  • Apple HomeKit – proprietární systém chytrých prvků pro domácnost včetně osvětlení, pracuje na protokolu Bluetooth Low Energy,
  • Z Wave – alternativa pro Zigbee, podporované např. firmami LG, Sharp, Toshiba a dalšími.

Stmívání v rámci chytrých systémů osvětlení funguje obvykle plynule a v plném rozsahu.

 

Aktualizace: 8.2.2021 (krokové stmívání)

 

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).