menu
ikonalogo

Grafenová žárovka

Grafenová žárovka

Procházíte složku:
vše (107)
novější (86) | starší (20)
Složka: krátké zprávy
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 3410×
Nálepky: grafen fyzika

T. A. Edison zkoušel použít do žárovek různé materiály včetně uhlíku. Vědci z Columbia University se k uhlíku vrátili, i když v trochu jiné formě - podařilo se jim rozzářit grafen. Specifická forma uhlíku v jednoatomové vrstvě je slibný materiál z mnoha důvodů a nyní byl použit také jako vlákno žárovky a byla tak vytvořena „nejtenčí žárovka na světě“. Spíše než na nové žárovky se můžeme těšit na nové typy displejů a optických elementů. Nicméně se nechme překvapit.

Zajímavé je, že vyzařované spektrum mělo několik vrcholů. Autoři je přisuzují interferencím světla vyzařovaného z grafenu a světla odraženého od křemíkové podložky a procházející grafenem (který je průhledný). Díky této vlastnosti je možné měnit spektrální maxima změnou vzdálenosti grafenu od podložky.

Více zde (v angličtině):

http://engineering.columbia.edu/worlds-thinnest-light-bulb%E2%80%94graphene-gets-bright

http://www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/full/nnano.2015.118.html

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).