menu
ikonalogo

LED náhrady výbojek

LED náhrady výbojek

Procházíte složku:
vše (107)
novější (23) | starší (83)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 5448×
Nálepky: profi LED LED náhrady LED trubice výbojky

Světelné diody již mohou nahradit většinu typů žárovek a nejčastěji používané lineární zářivky. Trh s LED náhradami se ale stále rozšiřuje a nahradit je možné také některé vysokotlaké výbojky (v angličtině označované jako HID). Jaké můžeme čekat možnosti a jaká omezení nás potkají?

Vysokotlaké výbojky

Vysokotlaké výbojky se používají zejména v místech, kde je potřeba velkého množství světla s menším důrazem na kvalitu světla. Používají se často ve veřejném osvětlení, pro osvětlení prostorných hal a skladů, manipulačních ploch, nádraží apod. V praxi se setkáme se rtuťovými výbojkami (již ale spíše méně, jsou nejméně účinné), se sodíkovými výbojkami (především ve veřejném osvětlení, nízké podání barev) a s halogenidovými výbojkami (mají kvalitní světlo a jsou účinné). Jedná se tedy o rozličnou skupinu světelných zdrojů, kterou ale zúžíme na typy s paticemi E27 a E40.

LED náhrady výbojek

LED náhrady za rtuťové, sodíkové a halogenidové výbojky jsou obvykle ty samé výrobky. Výrobci nabízejí LED náhrady za výbojky pouze s paticemi E27 či E40 a většina nahrazuje eliptické baňky. Výjimkou jsou směrové tzv. HIGH-BAY náhrady a tubulární LED náhrady nahrazující nejčastěji tubulární sodíkové výbojky.

Tvar Typy výbojek Ilustrační
fotka výbojky
Ilustrační
fotka LED náhrady
Eliptická E27/E40 Rtuťová výbojka,
sodíková výbojka,
halogenidová výbojka
Tubulární E27/E40 Sodíková výbojka,
halogenidová výbojka
Eliptická E27/E40
v HIGH-BAY svítidlu
Rtuťová výbojka,
sodíková výbojka,
halogenidová výbojka
HIGH-BAY svítidlo („hrnec“):

Základní typy LED zdrojů určených k náhradě výbojky

Úspora a omezení nelze zobecnit pro konkrétní LED náhradu, ale je třeba ji vztáhnout k vyměňované výbojce. Většina náhrad je určena pro svítidla s elektromagnetickým předřadníkem (s tlumivkou), kde obvykle není potřeba žádná práce navíc. U elektronického předřadníku je vhodné předřadník vypojit. Vždy se řiďte pokyny výrobce LED světelného zdroje.

Náhrada za vysokotlaké rtuťové výbojky

Vysokotlaké rtuťové výbojky jsou nejstarším typem výbojek. Označují se HQL, HPL nebo RVL. Svítidla, ve kterých svítí, jsou obvykle v poměrně špatném stavu a náhrada výbojky za nový LED zdroj nedává smysl. Pokud je stav svítidla přeci jen rozumný, můžete náhradu zkusit. Rtuťové výbojky nejsou příliš účinné, takže úspora nebude nízká. Náhradu lze nalézt za výkonové řady 50, 80, 125 a 250 W. Pro 400 W zatím adekvátní LED náhradu z hlediska světelného toku neseženete. Pokud nahrazujete výbojku v HIGH-BAY svítidle (tzv. „hrnec“ svítící na zem), můžete zkusit HIGH-BAY LED náhradu, která svítí směrově – výhodou bude více světla v požadovaném směru, nevýhodou nedostatek světla v jiných směrech.

Náhrada za vysokotlaké sodíkové výbojky

Vysokotlaké sodíkové výbojky se nejčastěji používají ve veřejném osvětlení a v průmyslu. Setkat se můžeme s eliptickými (SON, NAV-E) nebo tubulárními (SON-T, NAV-T) výbojkami. Tubulární výbojky umožňují lépe a přesněji směrovat světlo uvnitř svítidla. Svítidla s tubulárními výbojkami jsou tedy obvykle účinnější. Zaměňovat eliptickou za tubulární se tedy nedoporučuje, protože by se výrazně proměnilo vyzařování; a to platí také pro LED náhrady výbojek. Na trhu je pouze malý počet LED náhrad za tubulární výbojky, většina je určena pro náhradu eliptických. Sodíkové výbojky mají mizerné podání barev, takže s výměnou za LED minimálně zvýšíte kvalitu světla. Náhradu lze nalézt za výkonové řady 50, 70 a 100 W (cca do 10 000 lm). Za výbojky o větším výkonu (150 W, 250 W a 400 W) již nenalezneme LED náhradu o vhodném světelném toku.

Náhrada za halogenidové výbojky

Halogenidové výbojky jsou obvykle velmi účinné a mají kvalitní světlo. Náhradu je tedy vhodné pečlivě zvážit právě s ohledem na kvalitu světla a případnou úsporu, která může být pouze malá. Obdobně jako u sodíkových výbojek jsou na trhu eliptické typy (HQI-E, HCI-E, CDM-E) a tubulární typy (HQI-T, HCI-TT, CDM-T, CDO-TT). A obdobně jako u sodíkových lze nahradit výkony pouze do cca 100 W.

  rtuťová výbojka sodíková výbojka halogenidová výbojka LED náhrada
doba života (h)
20 000
20 000
20 000
50 000
index podání barev (-)
50
20
80-90
70-80
počet sepnutí
-
-
-
50k - 100k
činitel stárnutí (-)
0,6 - 0,75
0,9
0,75
0,7
náhr. teplota chromatičnosti (K)
4000
2000
2800 - 4000
nejčastěji 3000, 4000
měrný výkon i s předřadníkem (lm/W)
50
70-120
80-90
120-135
potenciál úspory (přibližný)
55-60%
20-30 %
20-30 %
zhodnocení vhodnosti náhrady pokud je svítidlo v dobrém stavu, je potenciál úspory velký LED náhrada zejména zvýší kvalitu světla, je vhodná pečlivá ekonomická kalkulace je třeba dobrá kalkulace a technické zvážení, potenciál úspory není vysoký  

Přehled typických parametrů výbojek a LED náhrad

Omezení použití LED náhrad

Výbojková svítidla jsou určena pro výbojky. Při provozu s LED náhradou je vhodné očekávat četná omezení a nedokonalosti:

  • Prostorové omezení – Některé LED náhrady mají větší velikost než je původní výbojka (zvláště u tubulárních typů).
  • Změna vyzařování – Obdobně jako u LED trubic lze očekávat, že LED náhrady budou měnit vyzařování svítidla. Největší změny je třeba čekat pro směrové LED náhrady HIGH BAY a pro tubulární LED náhrady.
  • Nedostatečný světelný tok – Pro adekvátní náhradu je třeba nahradit celý světelný tok původní výbojky. To není splněno pro všechny výkonové řady výbojek.
  • Právní omezení – Svítidla byla dodána na trh s prohlášením o shodě uvažující provoz s daným typem výbojky. Při provozu LED náhrady přebírá zodpovědnost subjekt, který provedl změnu.
  • Stav svítidel – Před výměnou je vhodné zkontrolovat stav svítidla, který musí umožnit provoz LED náhrady po dobu jejího života (zvláště důležité u starých svítidel).
  • Dodržení závazných norem – Výbojky se obvykle používají v prostorech, na které se vztahují závazné normy (pro pracovní prostory závazná ČSN EN 12464-1 a 2 nebo u veřejného osvětlení doporučená ČSN EN 13201-1 až 5) a po náhradě je nutné zkontrolovat dodržení světelně technických parametrů.
  • Stmívání – LED náhrady obvykle nefungují v případech, kde je použito stmívání (zejména u halogenidových výbojek).

Závěr a zhodnocení

Světelné zdroje umožňující nahrazení vysokotlakých výbojek je vhodným doplněním do sortimentu LED náhrad. Přesto je důležité pečlivě zvážit rizika a omezení. Před investicí do LED náhrady za výbojky je také vhodné propočítat, zda se nevyplatí celková obnova osvětlovací soustavy. V některých méně exponovaných místech může být LED náhrada výbojky smysluplná technicky i ekonomicky, např. odlehlé části veřejného osvětlení, venkovní osvětlení výrobních areálů, méně důležité provozy, ve kterých není závazná norma, atd.

Ilustrační fotky

LED náhrady eliptických výbojek:

LED náhrada tubulárních výbojek:

LED náhrady pro HIGH-BAY svítidla:

 

Zdroje

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).