menu
ikonalogo

Nemám rád/a úsporné žárovky!

Nemám rád/a úsporné žárovky!

Procházíte složku:
vše (107)
novější (67) | starší (39)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 4758×
Nálepky: LED žárovka úsporka domácnosti LED náhrady

Úsporné žárovky:

  • Svítí jako v márnici!
  • Nevyplatí se!
  • Nepříjemné!
  • Blikají!
  • Nevydrží zdaleka to, co slibují!
  • Jak vůbec dnes něco vybrat?!

Pokud jste se s úvodem ztotožnili, je tento článek přesně pro vás. A nemusíte se bát, úkolem článku není vám rozmlouvat vaše špatné zkušenosti. I nejzarytější ekologové mají občas problém najít správnou žárovku a popravdě i mně se občas podaří zakoupit něco, s čím nejsem příliš spokojen. Mým cílem je vás alespoň trochu navést, abyste se s další žárovkou tolik nespálili.

Hned na úvod mám pro vás jednu špatnou zprávu. Pokud se vám stýská po jednoduchém výběru žárovek dle výkonu 40 W, 60 W nebo 75 W, musím vás zklamat. Těmto časům navždy odsvítilo a nabídka žárovek je rozmanitá a stále se rozšiřuje. Navíc s LEDkami je to ještě horší, protože každá svítí trochu jinak. Jenže kdo se v tom má vyznat? Odpověď je podobná jako třeba pro pračky, notebooky nebo televizory: vyzná se v tom pouze ten, kdo tomu věnuje pár minut času. Nyní ale už jen dobré zprávy. Průměrně dobrou žárovku najít lze anebo aspoň jde omezit výběr špatné.

 

1. Nekupujte zázračně levné žárovky

Pračka za 3000? Nové auto za 50 tisíc? Tak asi taková může být LEDka za 40 korun. Nevěřte diskontům, které vám nabízejí LEDky v balení po třech k nákupu, a nevěřte, že něco může být zadarmo nebo velmi levně. Rozumná LEDka stojí asi tak 100-200 Kč.

Toho času levné auto...

 

2. Lumeny

Jedna z mála věcí, kterou je dobré se při výběru žárovky naučit, je vybírat podle lumenů, ne podle wattů. Naštěstí je to ale poměrně jednoduché a ušetří to spousty nervů. Chcete „čtyřicítku“? Vynásobte deseti a hledejte 400 lumenů. Hledáte 60 W? Pak hledáte 600 lm atd. Není to sice přesné, ale je to dostačující a jednoduché.


60 W × 10 → 600 lm

 

3. Barva světla

Vemte si krabičku žárovky do ruky a otáčejte s ní tak dlouho, dokud nenajdete magické označení „2700 K“ nebo „2700 kelvinů“. Pokud najdete jinou hodnotu, vyberte jinou žárovku. 2700 K vám zaručí, že žárovka nebude mít namodralé světlo a bude se s ní i dobře usínat. Pokud najdete nižší hodnotu než 2700 K, bude mít žárovka nažloutlé světlo.

 

4. Životnost

Životnost žárovky je vždy jen průměrná a uvedené hodnoty se dožít nemusí. Nicméně většina výrobců se dnes již krotí a měli byste najít hodnoty jako třeba 12-15 tisíc hodin. Pod 10 neberte, nad 50 berte s rezervou. Pokud žárovka s 12-15 tisíci hodinami po roce přestane fungovat, reklamujte ji stejně jako televizor nebo boty. Nejjednodušší je si na žárovku napsat fixou datum nákupu (pokud se tam datum vejde) nebo si poznamenat k účtence, kde vám žárovka svítí.

I zde ale platí, že musíte trochu důvěřovat výrobci. Vyberte si značku, se kterou jste spokojeni.

Edisonova žárovka z muzea

 

5. Závit a provedení

Pokud vám praskla žárovka do trouby, chladničky, zářivka nad linku nebo nějaká žárovka se speciálním tvarem nebo závitem, je nejjednodušší prasklou žárovku vzít s sebou do obchodu – rádi vám poradí. V ostatních případech si v domácnosti vystačíte s výběrem úzkého závitu E14 nebo širokého E27.

Provedení žárovky zvolte takové, které se vám bude líbit nebo bude pro vás cenově přijatelné. Vhodné je mít představu o rozměru, některé lustry a lampy mají jen malý prostor a novou moderní žárovku tam třeba nedostanete.

Mimochodem dnes jsou již velmi běžné LED žárovky, které vypadají jako obyčejná žárovka a jsou i ve stejném rozměru. Zkuste třeba takovou.

 
E27 E14
široký E27 úzký E14
(miňonkový)

LED žárovka E14

 

Těchto 5 bodů tvoří základ pro výběr rozumné žárovky. Nikdo vám ale bohužel nezaručí, že vyberete tu nejlepší, ale snad aspoň nezvolíte tu nejhorší. Pokud máte více času, projděte si i další parametry, na které je vhodné upozornit: počet spínacích cyklů (aspoň nad 20 tisíc) a energetická třída (A++).

Více se dozvíte v přehledu parametrů, jak poznat kvalitní žárovku a můžete zkusit interaktivní Jakou vybrat žárovku.

 

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).