menu
ikonalogo

Nová kalkulačka udržovacího činitele

Nová kalkulačka udržovacího činitele

Procházíte složku:
krátké zprávy (43)
novější (13) | starší (29)
Složka: krátké zprávy
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 2961×
Nálepky: profi udržovací činitel LED svítidla

Udržovací činitel zajišťuje dostatečné osvětlení v rámci postupného špinění svítidel, špinění prostoru a také v rámci postupného úbytku světelného toku světelných zdrojů. V praxi udržovací činitel udává míru přesvícení na počátku sledovaného období, což je důležitý ekonomicko-technický parametr při návrhu osvětlovacích soustav.

Udržovací činitel se počítá dle TNI 36 0451 (Údržba vnitřních osvětlovacích soustav), což je dokument vycházející z CIE 97:2005 (Guide on the maintenance of indoor electric lighting systems). Tyto dokumenty neobsahují žádné tabulkové hodnoty pro světelné diody. Nově vyšlá norma ČSN P ISO/CIE TS 22012 (Světlo a osvětlení - Stanovení udržovacího činitele - Pracovní postup) z října 2019 již udává i tabulkové hodnoty pro několik LED svítidel (LED modulů) s různými úbytky světelného toku a s různou dobou života.

Kalkulačka udržovacího činitele na Světloblogu obsahuje nyní kombinaci původního TNI 36 0451 a nové normy ČSN P ISO/CIE TS 22012 a je možné ji tedy použít i pro základní výpočet vnitřních osvětlovacích soustav s použitím LED svítidel.

Kalkulačka je dočasně v testovacím provozu.

 

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).