menu
ikonalogo

Nový ekodesign světelných zdrojů

Nový ekodesign světelných zdrojů

Procházíte složku:
články (54)
novější (14) | starší (39)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 2493×
Nálepky: profi ekodesign energetický štítek

Ekodesign, tedy proces návrhu výrobků a spotřebičů s ohledem na funkčnost a nízkou spotřebu, se týká také světelných zdrojů, předřadníků a svítidel. Nařízení ekodesignu světelných zdrojů prošlo náročným procesem konzultací, a na podzim 2019 dojde k vydání aktualizované verze s platností od 1. září 2021. Jaké jsou nejdůležitější očekávané změny?

Jednou z výrazných změn je zjednodušení regulace. Původní nařízení ekodesignu světelných zdrojů, kterých bylo několik, a které předepisovaly pro různé druhy světelných zdrojů jiné způsoby určování účinnosti, nahradí jediný dokument. V novém nařízení je pouze jediný způsob nastavení minimální účinnosti vycházející z měrného výkonu světelného zdroje a pomocí několika dalších parametrů. Skončí tak současná poměrně složitá praxe hledání správného nařízení pro daný světelný zdroj.

Jednou z nejvíce diskutovaných změn bylo zvýšení minimální účinnosti pro lineární zářivky T8 tak, že by byly dostupné pouze LED varianty. Lineární zářivky T8 jsou stále jedním z nejvíce užívaných světelných zdrojů ve službách i v průmyslu. LED náhrady, tzv. LED trubice, nejsou ve všech případech vždy vhodné: vyskytují se problémy s odlišným vyzařováním i právní problémy s odlišným světelným zdrojem, pro který nebylo svítidlo konstruováno. Konečný kompromis posouvá účinnost ukončení výroby lineárních zářivek T8 až na 1. září 2023. Modernější typy lineárních zářivek T5 nejsou nařízením výrazně dotčeny. (Poznámka: lze očekávat obrovské naskladněné množství lineárních zářivek, takže se zásobováním nebude v prvních letech pravděpodobně žádný problém.)

Oproti současné úrovni minimálních účinností došlo ke zvýšení požadavků u malých halogenových žárovek (G9, G4, GY6,35). U těchto světelných zdrojů bude požadavek užití LED náhrad, nicméně až od 1. září 2023 (dnešní LED náhrady jsou dnes nedokonalé). Výjimku mají dvoupaticové halogenové žárovky R7s, které bude možné dále využívat. Novinkou je zařazení minimálních parametrů na funkčnost a účinnost také pro organické světelné diody (OLED) a jmenovitě také pro indukční výbojky. Novinkou je také stanovení maximálních parametrů pro stroboskopický jev a míhání.

Původní návrh Evropské komise byl v mnoha ohledech přísnější, než je současný návrh nařízení ekodesignu. Seznam výjimek byl rozšířen také o divadelní světelnou techniku a požadavek na vyjmutelnost světelných zdrojů a předřadníků ve svítidlech byl částečně změkčen (je možné akceptovat nevyjmutelnost při dostatečném technickém vysvětlení).

Nové nařízení ekodesignu pro světelné zdroje bude definitivně schváleno pravděpodobně během podzimu 2019.

Napsáno pro Zprávy ze SEVEn

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).