menu
ikonalogo

Organické světelné diody

Organické světelné diody

Procházíte složku:
články (54)
novější (7) | starší (46)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 1607×
Nálepky: OLED věda

Organické světelné diody (zkratka OLED) jsou vedle anorganických světelných diod (LED) poměrně perspektivním a stále vyvíjeným druhem světelného zdroje. OLED nicméně stále trpí mnohými dětskými nemoci. Jaký je princip a využití OLED?

Princip OLED

OLED je plocha s velmi tenkou vrstvou uhlíkového polovodiče, kde dochází při průchodu proudu k elektroluminiscenci podobně jako u LED. OLED vyzařují světlo po celé ploše a difuzně, jedná se tedy o tzv. plošný světelný zdroj. Množství světla lze regulovat procházejícím proudem a vyzařované spektrum odpovídá vlastnostem materiálu elektrody. Bílého světla je dosahováno různými způsoby. Nejčastější je kombinace vrstev vyzařující v červené, zelené a modré oblasti spektra. Současné OLED zdroje mohou mít mnoho vrstev, i více než 40. Vhodnou kombinací různých vrstev lze zvýšit celkovou účinnost i nastavit celkový barevný tón světla. OLED mohou pracovat ale také jako většina LED světelných zdrojů, tedy vyzařováním modrého světla s vrstvou luminoforu převádějící světlo do dalších barev.

Výroba OLED trpí několika technologickými problémy. Předně je třeba přesné nanášení jednotlivých vrstev s velmi nízkou odchylkou tloušťky, což je klíčové pro výslednou kvalitu vyzařování. Další technologickou výzvou je požadavek na nízkou absorpci fotonů v materiálech vrstev a maximální odraz katody pro zvýšení účinnosti. Mezi další problémy patří teplotní stabilita materiálů.

Použití OLED

Současné laboratorní maximum

  • Měrný výkon: 139 lm/W
  • Jas: 1000 cd/m2
  • Teplota chromatičnosti: 2857 K
  • Podání barev: Ra = 81

OLED stále není rozšířený světelný zdroj i kvůli uvedeným technologickým problémům. Výzkum a vývoj OLED ale rychle pokračují a lze předpokládat postupné snižování ceny a rozšiřování ve všeobecném osvětlení. Je to dáno velmi příznivými vlastnostmi. Předně se jedná o plošný světelný zdroj, u kterého odpadají problémy s oslněním či potřeba světlo jakkoliv dále směrovat nebo upravovat. Předpokladem využití je tedy velmi příjemné a jednoduché plošné osvětlení vnitřních prostorů. OLED jsou také velmi úzké a mohou být ohebné. Tato vlastnost již vedla k četným designovým svítidlům. OLED se také využívají v automobilovém průmyslu, zejména u některých aut pro zadní červená světla. Dnešní nejčastější využití OLED je zejména v televizorech, kde je vývoj oproti všeobecnému osvětlení napřed.

Závěr

Vývoj organických světelných diod stále intenzivně pokračuje. Největším konkurentem OLED jsou klasické anorganické LED, jejichž účinnosti jsou již dnes téměř dvojnásobné. Přesto lze očekávat postupné snižování ceny a aplikace v podobě svítidel, kde OLED vynikají: plošné osvětlení a designová svítidla.

Napsáno pro Zprávy ze SEVEn

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).