menu
ikonalogo

Osvětlení obývacího pokoje

Osvětlení obývacího pokoje

Procházíte složku:
vše (107)
novější (64) | starší (42)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 8226×
Nálepky: domácnosti obývací pokoj svítidlo návod

V úvodním článku seriálu Jak vybrat svítidlo jsme si představili především obecné základy: co je svítidlo, co je světelný zdroj, způsoby svícení a stručný návod, podle kterého je vhodné vybrat svítidlo. V tomto dílu se zaměříme rovnou na tu nejnáročnější část bytu – obývací pokoj. A protože osvětlení v bytě není nikdy jen o počtu a druhu žárovek, poprosil jsem pro jistotu rovnou dva architekty, aby nám pomohli dobře osvětlit obývací pokoj.

 

 

Obývací pokoj je nejvíce komplexní část bytu pro osvětlení. Můžeme zde najít všechny možné způsoby montáže, způsoby svícení (v úvodu zmíněné přímé a nepřímé osvětlení), především ale se předpokládá, že obývací pokoj má obvykle větší plochu než v případě jiných místností bytů. Jak zmiňuje ing. arch. Zuzana Štětinová: „V obývacím pokoji využijeme většího počtu svítidel než v jiných místnostech. Využijeme tak zónování podle činnosti, kterou v obývacím pokoji provozujeme.“ A ing. arch. František Sulzer dodává: „Není lepší si s osvětlením, jeho intenzitou i barevností trochu pohrát a vytvořit tak příjemné prostředí pro všechny aktivity vašeho volného času stráveného v jedné z nejvyužívanějších místností v bytě či domě?“

1. Plošné osvětlení či základní osvětlení

To je osvětlení, které je v obývacích pokojích naší země velmi obvyklé a má za úkol osvětlit celý prostor místnosti nebo jeho většinu. Zvláště v menších obývacích pokojích to bývá jediný způsob osvětlení.

Účelem plošného osvětlení je osvětlit celý prostor a zvláště, pokud již nechceme kombinovat toto osvětlení s dalšími svítidly, je vhodné zajistit velké množství světla – zvolte silný světelný zdroj nebo zvolte víceramenné svítidlo, tedy s větším počtem žárovek. Když budeme se světlem šetřit, bude celkový prostor působit tmavě a ponuře. Prostor opticky zvětšíme, pakliže použijeme nepřímé osvětlení odrazem od stropu.

Příklad lustru s především nepřímým světlem a příklad plošného osvětlení pomocí více svítidel

Jak upozorňuje ing. arch. František Sulzer: „Pokud byt nebo dům neřešíme od počátku, může nastat situace, že chceme svítidlo jinde než nám dovoluje hotová elektroinstalace. Bez překopání domu se pak neobejdeme.“ Nenechávejte tedy osvětlení až jako poslední část rekonstrukce bytu. Pokud řešíme nový projekt, můžeme v obývacím pokoji využít designová podhledová svítidla. A ing. arch. Zuzana Štětinová k plošnému osvětlení dodává: „V mnoha zemích se toto centrální a plošné osvětlení vůbec nepoužívá, musíte si rozsvítit postupně všechny lampy a lampičky. Pokud je pokoj malý, může to být dostačující a výhodou je, že vám na stropě nic ‚nepřekáží‘ a místnost tím dostává určitý styl – např. při použití kazetového stropu.“

Pro většinu míst v obývacím pokoji zvolme teple bílé barevné tóny, v odborném označení 2700 K (kelvinů).

Do plošného osvětlení je možné zařadit také tzv. světelné římsy, které nepřímým osvětlením vytváří tu správnou atmosféru. S těmi má dobré zkušenosti František Sulzer: „Právě zde je možné vybírat ze široké škály i barevného LED osvětlení. Barvy můžete měnit dle nálady i situace. K navození atmosféry romantického večera postačí jemná smetanová nebo růžová. Pokud chcete s kamarády strávit večer při sledování fotbalového zápasu, nalaďte si na barvu vašeho týmu na světelné liště a hned budete lépe vneseni do atmosféry právě probíhající kopané.“ Pokud obývací pokoj nedisponuje možností instalovat světelné římsy s proměnnými barvami, můžete alespoň zkusit „chytrou žárovku“, kterou do centrálního svítidla dočasně umístíte – zaručený tahák na párty.

Příklad světelné římsy (zdroj: flickr.com, nekomerční použití)

2. Jídelní stůl

Pokud je součástí obývacího pokoje i jídelní stůl, je vhodné především zavěšené svítidlo. Je vhodné takové stínítko a zavěšení, aby vás svítidlo neoslňovalo. Zuzana Štětinová doplňuje, že „umístění jídelního stolu je zvláště důležité včas rozmyslet, předejde se dodatečné přesouvání kabeláže apod.“

3. Pracovní kout

Velmi často je součástí obývacího pokoji pracovní místo. Pro osvětlení pracovního stolu nám dobře poslouží stolní lampa či stojací lampa osvětlující pracovní plochu. Do těchto míst se nemusíme bát umístit světelný zdroj s chladnějšími barevnými tóny (4000 K). Chladnější bílá lépe pomáhá při práci a koncentraci.

4. Křeslo, pohovka, posezení

V tomto případě nejčastěji volíme stojací lampu, případně můžeme i nástěnné svítidlo. František Sulzer vysvětluje, že „zde je důležitý klobouk lampy, jeho tvar a průsvit. Lampy vytváří útulnou atmosféru. Neosvětlí nám celou místnost, pouze dotvářejí atmosféru, kdy nám pomáhají v základní orientaci v prostoru a neoslňují nás. Výborně se hodí při sledování televizního programu nebo když potřebujeme vidět pouze na sklenici vína.“ Takové osvětlení není nicméně vhodné pro čtení, pokud stojací lampa nemá i spodní část k tomu určenou.

Příklad stojací lampy

5. Bodové osvětlení

Bodové osvětlení částečně nahrazuje plošné osvětlení pokoje. Neosvětlí nám celou místnost, ale jak již vyplývá z názvu, pouze určitý bod. Například konferenční stolek, místa na pohovce nebo akvárium stojící u stěny. Bodové osvětlení slouží pro navození klidné atmosféry, kdy nepotřebujeme tolik světla v celé ploše obývacího pokoje nebo chceme zdůraznit jeden bod prostoru. Bodové osvětlení většinou tvoří dominantu prostoru.

6. Osvětlení nábytku

V neposlední řadě je nutné zmínit i možnost instalace LED pásků na spodní hrany nábytku nebo polic, které pak tvoří účinný prvek pro zútulnění a zvýraznění některých prvků v místnosti, které chceme pozdvihnout a zvýraznit. Instalace je vhodná např. pro osvětlení vitrín, knihoven, poliček atd.

V obývacím pokoji nemusíme využít všechny zmiňované způsoby osvětlení. Samozřejmě to především závisí na velikosti obývacího pokoje. František Sulzer navrhuje minimálně dva způsoby osvětlení a Zuzana Štětinová zdůrazňuje především to, že osvětlením dotváříme originalitu prostoru a stáváme se návrháři daného interiéru. Pokud si na osvětlení obývacího pokoje dáváte záležet, oslovte odborníka – designéra nebo architekta.

 

Vřelé poděkování: ing. arch. František Sulzer, ing. arch. Zuzana Štětinová

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).