menu
ikonalogo

Veletrh Light+Building 2016 telegraficky

Veletrh Light+Building 2016 telegraficky

Procházíte složku:
články (54)
novější (36) | starší (17)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 3102×
Nálepky: profi domácnosti veletrh trh LightBuilding

Veletrh Light+Building se koná pravidelně jednou za dva roky ve Frankfurtu nad Mohanem. Jedná se o jeden z největších veletrhů týkající se osvětlovací techniky na světě a dává tak nahlédnout do trendů, novinek na trhu, nadějí a strastí jednotlivých výrobců. V roce 2016 se koná veletrh ve dnech 13. až 18. března. Po letmé jednodenní návštěvě si dovolím několik subjektivních poznámek:

  • V blízké budoucnosti je osvětlovací technika a světelné diody téměř synonymum. LED zcela dominují všem oblastem osvětlování. Nejvíce tradičních světelných zdrojů (jako např. výbojky, žárovky a zářivky) byly mimo areál vlastního veletrhu: na ulicích Frankfurtu, v obchodech apod. Dominance LED je patrná ve všech oblastech světelné techniky a to včetně přidružené elektroniky (předřadníky pro LED), měřící přístroje, optiky atd.
  • OLED (organické LED) se na veletrhu několikrát objevily jako designová pozoruhodnost, nicméně jejich vývoj je zřejmě mnohem pomalejší než u LED. Nejvyšší měrné výkony dosahují OLED panely Osramu s hodnotami cca 80 lm/W.
  • Samotné světelné diody nejsou překvapením a dnes již jsou standardem. Je tedy patrná snaha se odlišit od ostatních LED zdrojů a svítidel.
  • V případě osvětlení pro domácnosti je to zejména reakce na negativní ohlasy spotřebitelů na kvalitu světla tzv. LED žárovek a to hlavně na jejich chladnější odstíny. Řada firem tedy zařadila do nabídky LED zdroje s velmi nízkými teplotami chromatičnosti (do cca 2300 K), jejichž oranžové a „hřejivé“ světlo není obvyklé ani u obyčejných žárovek. To je často kombinováno s provedením v obvyklých žárovkových baňkách, kde jsou světelné diody v podobě tyčinek a svítí rovnoměrně do všech stran. Lze předpokládat, že věrohodnější napodobení obyčejných žárovek již není možné. Mimo tuto nevyřčenou soutěž o LEDku vypadající co nejvíce jako obyčejná žárovka výrobci nabízejí v podstatě již všechny možné náhrady za obyčejné žárovky: co se týče velikostí, patic (včetně G9, S19 či častá R7s), toku, stmívání apod.
  • V profesionálním osvětlení se výrobci zejména snaží vylepšit resty minulých let a řádně to propagují. Někteří se zaměřili na omezení míhání (poblikávání) a velmi často se objevoval důraz na vysoké podání barev (Ra nad 95 a případně využití vhodnějších popisů podání barev u světelných diod).
  • Ve všech oblastech osvětlení je zřejmý výrazný nárůst měrného výkonu. Řada výrobců propagovala hodnoty nad 165 lm/W a u profesionálních výrobků byly hodnoty pod 100 lm/W výjimečné.
  • Do osvětlení domácností proniknul koncept „internet věcí“ a to zejména velmi často podporovaným standardem ZigBee pro tzv. chytré LED žárovky a další ovladatelná svítidla.
  • V případě řídících systémů byl nejvíce patrný zejména protokol KNX, nástupce EIB a dalších protokolů.
  • V průmyslovém osvětlení se některé firmy pyšnily svítidly s extrémně vysokými světelnými toky až cca 30 klm.
  • Světelné diody neznamenají jen posun v úsporách energie, ale také vytvořily prostor designérům a architektům. Nová svítidla tak nabývají zcela nečekaných tvarů a podob.

Máte-li z veletrhu zajímavý postřeh, nenechávejte si ho pro sebe.

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).