menu
ikonalogo

Zákaz dvoukolíkových kompaktních zářivek

Zákaz dvoukolíkových kompaktních zářivek

Procházíte složku:
články (54)
novější (28) | starší (25)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 3465×
Nálepky: ekodesign profi CFLni CFL zářivka

V dubnu 2017 začne platit zákaz uvádění dvoukolíkových kompaktních zářivek na trh EU. Důvodem je nemožnost použití těchto zářivek s úsporným elektronickým předřadníkem. Zákaz se týká pouze nástrčných kompaktních zářivek, nedotkne se tedy nijak kompaktních zářivek určených pro domácnosti. 

Od dubna 2017 (přesně od 13.4.2017) začne platit zákaz uvádění dvoukolíkových (2pin) kompaktních zářivek bez integrovaného předřadníku na trh EU. Zákaz vychází z evropského nařízení 245/2009 doplněného nařízením 347/2010. Přesněji je zákaz důsledkem požadavku třetí fáze nařízení týkající se účinnosti předřadníků pro kompaktní zářivky, které musí mít alespoň třídu účinnosti A2. Takovou podmínku splňují pouze elektronické předřadníky, které nemohou s dvoukolíkovými kompaktními zářivkami pracovat.

Dvoukolíkové kompaktní zářivky bez integrovaného předřadníku se užívají nejčastěji ve stropních svítidlech typu downlight a v přisazených či zapuštěných nástěnných svítidlech. Dotčené kompaktní zářivky se nepoužívají obvykle v domácnostech. Rovněž je nelze zaměňovat s běžnými „úsporkami“ s paticemi E27 nebo E14 (těch se nařízení netýká).

Zákaz kompaktních zářivek povede postupně k obměně osvětlovacích soustav či alespoň výměně jednotlivých svítidel. Lze předpokládat, že velkoobchody budou předzásobeny a tento proces bude pozvolný.

Dotčené typy dvoukolíkových kompaktních zářivek jsou v následující tabulce. Zákaz uvádění na trh se týká pouze dvoukolíkových variant uvedených typů.

Přehled dotčených typů kompaktních zářivek
Patice Modely výrobců Philips a Osram
G24d (na fotce) Dulux D (Osram), Master PL‑C (Philips)
GX24d Dulux T (Osram), Master PL‑T (Philips)
G23 Dulux S (Osram), Master PL‑S (Philips)
GR8 CFL Square (Osram), PL‑Q (Philips)

Poznámka: kompaktní zářivky bez integrovaného předřadníku se označují někdy zkratkou CFLni

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).