menu
ikonalogo

Konec halogenových žárovek E27 a E14

Konec halogenových žárovek E27 a E14

Procházíte složku:
vše (107)
novější (39) | starší (67)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 2587×
Nálepky: domácnosti halogen ekodesign

Definitivní tečka za nařízením 244/2009, které stojí za postupným koncem běžných a halogenových všesměrových žárovek pro domácnosti, nastane v sobotu 1. září 2018. Od tohoto data vstupuje v platnost poslední šestá fáze nařízení 244/2009. Tato fáze měla nastat již v roce 2016, ale byla po četných diskusích posunuta o dva roky později.

Šestá fáze nařízení požaduje, aby nesměrové světelné zdroje na trhu (obvykle určené pro domácnosti) byly v energetické třídě B či lepší. Před touto fází byl požadavek na minimánlní energetickou třídu D. Dotčené světelné zdroje jsou především halogenové žárovky nahrazující obyčejné žárovky (patice E27, E14), které jsou nejčastěji ve třídě C či D.

Ilustrativní fotky halogenových žárovek, které nelze po 1.9.2018 umístit na trh EU (uvnitř baňky je vždy další kapsle halogenové žárovky)

Domácnosti mohou dnes nahrazovat obyčejné žárovky za uvedené halogenové žárovky, kompaktní zářivky (tzv. úsporky) a LED žárovky. Skutečný dopad šesté fáze nařízení na domácnosti nebude pravděpodobně velký. Cena LED žárovek v posledních několika letech výrazně klesla a kvalita vzrostla, naopak méně vyspělé kompaktní zářivky jsou na trhu již méně zastoupené. Domácnosti, které dbají na základní úsporu, tedy jsou již obvykle vybaveny LED žárovkami. Domácnosti, které z nějakých důvodů nechtějí přejít na LED žárovky, obvykle kupují spíše než dražší halogenové žárovky různé levnější varianty stále dostupných (byť ne legálně) obyčejných žárovek. Dopad nařízení tedy jen přispěje k zjednodušení nabídky světelných zdrojů pro domácnosti a povede k dalšímu rozšíření LED žárovek.

Šestá fáze nařízení se může negativně dotknout některých sálů, kulturních domů a divadel, které používají ve stmívaných svítidlech právě halogenové žárovky. Tyto halogenové žárovky je třeba nahradit adekvátními LED žárovkami kompatibilními s danými stmívači. Šestá fáze se také může dotknout některých terárií, kde je vhodné funkci výroby světla a tepla rozdělit do dvou různých zdrojů. Pro výrobu tepla lze využít infračervené žárovky, které jsou bez omezení dostupné.

Halogenové žárovky na síťové napětí s paticemi R7s (lineární do domácích světlometů a stojacích lamp) a G9 (kapsle do lustrů a dalších svítidel) jsou i nadále dostupné na trhu EU.

Ilustrativní fotky halogenových žárovek R7s a G9, které zůstávají dostupné na trhu EU

Poznámka: Reflektorové halogenové žárovky na síťové napětí jsou zakázány již od 1. září 2016 dle nařízení 1194/2012.

 

 

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).