menu
ikonalogo

Konec halogenových žárovek odložen na rok 2018

Konec halogenových žárovek odložen na rok 2018

Procházíte složku:
vše (107)
novější (93) | starší (13)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 3823×
Nálepky: halogen ekodesign domácnosti

Dle nařízení 244/2009 platil harmonogram zákazu uvádění neefektivních světelných zdrojů pro domácnosti na trh. Dle tohoto harmonogramu byly již v roce 2009 „zrušeny“ matné žárovky a postupně i čiré žárovky (pro většinu typů obyčejných žárovek platil zákaz od roku 2012). Nepočítáme-li obchody nedodržující zmíněnou legislativu a nabízející stále obyčejné žárovky, měli spotřebitelé možnost výběru pouze z halogenové žárovky, kompaktní zářivky (úsporky) a LED žárovky. Od září 2016 pak dle stejné legislativy měly zbýt na trhu pouze úsporky a LEDky.

17. dubna 2015 se nicméně odhlasoval posun tohoto data na září 2018 – odklad o dva roky. Spotřebitelé tedy budou moci nahradit obyčejnou žárovku velmi obdobnou halogenovou žárovkou až do roku 2018.

Hlavním důvodem je stále vysoká cena LED žárovek oproti ostatním světelným zdrojům pro domácnosti a také jejich nedostatečná kvalitativní a funkční úroveň. Dohledat lze také důvody ekonomické, neboť přechod k úsporným technologiím částečně sníží v EU počet pracovních míst (halogenové žárovky se vyrábějí v Evropě, LEDky spíše mimo Evropu).

Více (v angličtině):

http://ec.europa.eu/energy/en/news/phase-out-inefficient-lamps-postponed-1-september-2018

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).