menu
ikonalogo

LED pásky – přehled a výběr

LED pásky – přehled a výběr

Procházíte složku:
vše (107)
novější (24) | starší (82)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 4860×
Nálepky: LED pásek domácnosti

Krátce po tom, co se světelné diody (LED) začaly používat pro všeobecné osvětlování, se na trhu objevil specifický světelný zdroj ve formě lineárního pásku. Tzv. LED pásek je obvod s povrchovou montáží jednotlivých LED součástek. Prodává se obvykle ve formě kotoučů (na metry) a je možné ho na určených místech přerušit či napojit. V dnešní době jsou již LED pásky běžným druhem světelného zdroje s rozmanitým použitím v domácím i profesionálním prostředí. LED pásky dnes nabízejí i tradiční výrobci světelných zdrojů. Jak LED pásky vybírat, jak vybrat vhodné napájení a jaká jsou specifika tohoto světelného zdroje?

Detail LED pásku

 

1. Světelný tok

Tradiční světelné zdroje se třídí do výkonových řad, které mají očekávaný výkon a množství světla. LED pásky jsou kontinuálním světelným zdrojem s možností použití kratší či delší části. Výrobci proto udávají množství světla – světelný tok – poměrně na jednotku vzdálenosti; v katalogu tak je např. uveden světelný tok 950 lm/m.

V následující tabulce jsou uvedeny světelné toky a jejich slovní popis z hlediska množství světla a použití.

Světelný tok Popis a doporučené použití
200 lm/m Především dekorační účely
200 lm Světelný tok 25W žárovky (uvedeno pro srovnání)
500 lm/m Méně náročná místa, dekorační účely, vitríny, police, skříně
700 lm Světelný tok 60W žárovky (uvedeno pro srovnání)
1000 lm/m Kuchyňské linky, skříně, podhledy, nepřímé osvětlení, světelné římsy
1300 lm Světelný tok 100W žárovky (uvedeno pro srovnání)
2000 lm/m Místa s potřebou velkého množství světla, kuchyňské linky, chodby, pracovní místa, nepřímé osvětlení a světelné římsy s vysokými stropy

Doporučení: Pro dekorační účely stačí pouze malý světelný tok, pro ostatní účely bude pravděpodobné stačit tok do 1000 lm/m. Pro pásky s vysokým světelným tokem je vhodné zajistit, aby uživatele neoslňovaly a vhodná je možnost takové pásky stmívat.

 

2. Náhradní teplota chromatičnosti

Stejně jako u jiných světelných zdrojů svítící bílým světlem se u LED pásků udává náhradní teplota chromatičnosti, která udává barevný tón, zjednodušeně barvu světla. LED pásky ale můžete sehnat i s jednobarevným světlem (monochromatické LED pásky), s nastavitelnou teplotou chromatičnosti (označují se tunable white), pásky s možností volby barvy (RGB) nebo kombinace některých předchozích možností. V případě nastavitelné teploty chromatičnosti (barevného tónu) či RGB pásku je třeba vícekanálového ovládání (viz bod věnovaný řízení). Existují i speciální LED pásky vyzařující částečně v UV spektru, speciální pásky pro pěstování rostlin či pro osvětlení akvárií. V těchto případech je vhodné si vyžádat spektrální rozložení vyzařovaného světla a ověřit, zda splňuje naše požadavky.

Následující tabulka udává slovní popis a rozsah teplot chromatičností.

Teplota chromatičnosti (K) Slovní popis Zjednodušená představa
1800 – 2700 K velmi teple bílá        
2700 – 3000 K teple bílá        
4000 K neutrální bílá        
6500 K chladná / denní bílá        
obvykle 2700 – 6500 K nastavitelná bílá, WW+CW, tunable white        
barva monochromatická barva diody, např. zelená        
barvy nastavitelná monochromatická barva, míchání RGB       není
obvykle 2700 K + barvy bílá a nastavitelná monochromatická barva (míchání RBG), RGBW        

Doporučení: Pro kuchyně a všechny prostory volte teple bílou kolem 2700 K, pro pracovní prostory můžete zvolit neutrální bílou a pro osvětlení v místech relaxace a v ložnici můžete použít velmi teple bílou. Nastavitelnou bílou oceníme především v místech, kde kombinujeme práci a odpočinek. RGB a monochromatické LED pásky využijeme především pro dekorační účely.

 

3. Podání barev

Index podání barev označuje kvalitu podání barev a se udává samozřejmě i u LED pásků. Některé levné LED pásky mohou nabízet i hodnoty menší než Ra < 80, ale pro všeobecné použití se doporučuje alespoň Ra ≥ 80. Pro některé aplikace je vhodné i lepší podání barev, např. osvětlení v šatní skříni nebo náročnější osvětlení kuchyňské linky. V takovém případě je vhodné zvolit Ra ≥ 90. Podání barev se udává pouze u LED pásků svítící bílým světlem. Někteří prodejci označují index podání barev anglickou zkratkou CRI.


4. Upevnění a difuzor

Většina LED pásků má spodní vrstvu lepicí a je tedy možné je nalepit. U pásků s malým světelným tokem můžete LED pásek nalepit asi kamkoliv, ale pro většinu případů se doporučuje LED pásky lepit do hliníkových profilů. Účel hliníkového profilu je dvojí: mechanická ochrana LED pásku a  adekvátní odvod tepla (u světelných diod vysoká teplota čipu zbytečně snižuje dobu života).

Do hliníkových profilů je možné navíc nasadit difuzor, který vyzařované světlo více rozptyluje. Zvláště důležitý je difuzor pro LED pásky s vysokým světelným tokem a/nebo pro LED pásky s takovým umístěním, kde hrozí oslnění uživatele. Difuzor sice část světla pohlcuje (snižuje účinnost), ale může zvýšit celkový komfort osvětlení. Difuzor je vhodné si u prodejce vyzkoušet, zda skutečně omezuje oslnění. V případě přímo viditelných LED pásků je vhodné využít mléčný/matný difuzér.

Jednotliví výrobci obvykle nabízejí sety hliníkových profilů, difuzérů a případných dalších upevňovacích prvků (konzole, koncovky apod.). Pokud chcete mít klid, je vhodné nekombinovat výrobky více výrobců a využít plánovače, kteří výrobci nabízejí.

Na fotce je vidět hliníkový profil s difuzérem včetně koncovky

 

5. Napájení a řízení

Pro provoz LED pásku je potřeba předřadný přístroj, předřadník, upravující napájení. U většiny výrobců a prodejců předřadník naleznete pod názvem „driver“, „LED driver“, „zdroj“, případně „transformátor“. Při výběru správného předřadníku je důležité znát napájecí napětí LED pásku (obvykle 12 V či 24 V) a celkový příkon. Výrobce udává příkon na metr (např. 5 W/m), který jednoduše vynásobíte délkou vašeho LED pásku (např. pro 2 m LED pásku je celkový příkon 10 W).

Pokud budete LED pásek stmívat, budete potřebovat buď předřadník umožňující stmívání nebo doplňující přístroj, který k předřadníku/zdroji doplníte. Výrobce vám vždy dodá i příslušná schémata zapojení. Více k systémům stmívání.

Předřadník je obvykle vyráběn ve formě krabičky, kterou můžete někde položit nebo přišroubovat. Předřadník je vhodné umístit tak, aby se mohl chladit a aby bylo možné ho v případě potřeby vyměnit. Některé předřadníky jsou určené pro montáž do instalační krabice ve zdi (pod vypínač), některé jsou s vidlicí přímo do zásuvky a některé na DIN lištu do rozvaděče.

Parametry předřadníku:

  • výstupní napětí (12 V či 24 V),
  • celkový výkon (např. 60 W),
  • systém stmívání (žádný, proprietární daný výrobcem, 1-10V, DALI).

Takto nějak může vypadat předřadník pro LED pásek


6. Další parametry a specifika LED pásků

Rozměry – Každý LED pásek má mimo délky i svoji šířku a výšku, kterou budete potřebovat znát pro montáž do profilu.

Vyzařovací úhel – Úhel poloviční svítivosti, jednoduše vyzařovací úhel, označuje vyzařování diod. Menší úhel znamená vyšší směrovost LED pásku, vyšší úhel znamená schopnost více svítit i do stran. Vyzařovací úhel může zvýšit adekvátní difuzér.

Maximální délka – Vzhledem k malému napětí existuje omezení na maximální délku, se kterou je možné provozovat daný LED pásek. Vyšší napětí znamená obvykle vyšší maximální délku. Obvyklá maximální délka je: 5-10 m.

Dělitelnost – LED pásek lze v označených místech dělit (stříhat). Výrobci udávají minimální část, kterou lze ustřihnout. Obvykle je nejmenší část např. 2-10 cm.

Doba života – Obdobně jako jiné světelné zdroje mají LED pásky danou dobu života (např. 15-35 tisíc hodin), daný pokles světelného života (činitel stárnutí, obvykle 0,7) a počet spínacích cyklů (např. 10-15 tisíc cyklů).

Měrný výkon – Měrný výkon udává účinnost světelného zdroje (udává se v lm/W). Pro LED pásky můžeme měrný výkon vypočítat jako světelný tok na metr v poměru k příkonu na metr (1000 lm/m / 10 W/m = 100 lm/W). Měrný výkon je vhodné vyžadovat alespoň 100 lm/W. Pod 70 lm/W lze říci, že se nejedná o účinný LED pásek. Velmi účinný LED pásek je např. nad 130 lm/W.

Krytí – Pro prostory se zvýšenou prašností a vlhkem nebo pro venkovní použití je vhodné navrhovat LED pásky (včetně ostatních komponent) ve zvýšeném krytí. Některé LED pásky nabízejí kompromis v podobě naneseného gelu, který zvyšuje krytí LED pásku i bez speciálních profilů.

Napojování pásků – Při zapojování LED pásků je důležité dodržovat správnou polaritu (+ a −).

 

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).