menu
ikonalogo

LED náhrady kompaktních zářivek

LED náhrady kompaktních zářivek

Procházíte složku:
články (54)
novější (10) | starší (43)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 7958×
Nálepky: LED náhrady LED profi LED trubice zářivky

Světelné diody již mohou nahradit většinu typů žárovek a používané lineární zářivky. Inovátoři přišli ale také s možností LED náhrady za kompaktní zářivky bez integrovaného předřadníku, tedy za nástrčné zářivky někdy označované zkratkou CFLni. Jaké máme možnosti a jaká omezení?

Kompaktní zářivky bez integrovaného předřadníku (CFLni)

Kompaktní zářivky bez předřadníku, tedy nástrčné zářivky, se používají zejména v komerčních prostorech, ale také někdy v hotelech, restauracích, v kancelářích, na chodbách, atd. Mají výhody zářivek (rozumná účinnost, dobrá kvalita světla, snadná výměna) a výhody menších světelných zdrojů kvůli menším, kompaktním, rozměrům (menší svítidla). Používá se několik patic a každá má své ustálené výkonové řady. Nejviditelnějším rozdílem mezi paticemi je rozdělení na dvoukolíkové a čtyřkolíkové. Zhruba platí, že dvoukolíkové pracují s elektromagnetickým předřadníkem (tlumivka a startér) a čtyřkolíkové s elektronickým předřadníkem (s několika výjimkami).

LED náhrady kompaktních zářivek (CFLni)

LED náhrady za kompaktní zářivky bez předřadníku se dají snadno rozdělit podle patice. V tabulce jsou uvedeny patice, u nichž lze sehnat LED náhrady i u zavedených výrobců. Lze předpokládat, že se nabídka na trhu bude ještě rozšiřovat.

Označení Patice Ilustrační
fotka zářivky
Ilustrační
fotka LED náhrady
S G23
D G24d
D/E G24q
L 2G11

Základní typy LED zdrojů určených k náhradě kompaktní zářivky bez integrovaného předřadníku

Úspora a omezení nelze zobecnit pro konkrétní LED náhradu, ale je třeba ji vztáhnout k vyměňovanému typu zářivky i použitému svítidlu. Většina náhrad je určena pro svítidla s elektromagnetickým předřadníkem (s tlumivkou), kde obvykle není potřeba žádná práce navíc. Vždy se řiďte pokyny výrobce LED světelného zdroje.

Náhrada za nástrčné zářivky S (G23)

Kompaktní zářivky S (Dulux S, Master PL-S) jsou dvoukolíkové a provozované s elektromagnetickým předřadníkem. LED náhradu lze nalézt za výkonové řady 5, 7 a 9 W. Za 11 W zářivku zatím LED náhradu z hlediska světelného toku neseženete. Potenciál úspory je u náhrady za tyto zářivky vysoký, protože účinnost kompaktních zářivek S je malá (i se započtením předřadníku cca 50 lm/W, LED náhrada má zhruba dvojnásobek).

Náhrada za nástrčné zářivky D (G24d)

Kompaktní zářivky D (Dulux D, Master PL-C 2pin) jsou dvoukolíkové a provozované s elektromagnetickým předřadníkem. LED náhradu lze nalézt pouze za výkonové řady 10 a 13 W. Za vyšší výkony (18 a 26 W) zatím LED náhradu z hlediska světelného toku neseženete. Potenciál úspory je u náhrady za tyto zářivky podobný jako u S zářivek (měrný výkon zářivek i se započtením předřadníku cca 50-55 lm/W, LED náhrada má 90-110 lm/W).

Náhrada za nástrčné zářivky D/E (G24q)

Kompaktní zářivky D/E (Dulux D/E, Master PL-C 4pin) jsou čtyřkolíkové a provozované s elektromagnetickým předřadníkem. LED náhradu lze stejně jako u G24d nalézt pouze za výkonové řady 10 a 13 W. Za vyšší výkony (18 a 26 W) zatím LED náhradu z hlediska světelného toku neseženete. Potenciál úspory je u čtyřkolíkových o trochu menší než u dvoukolíkových, protože elektronický předřadník je účinnější (měrný výkon zářivek i se započtením předřadníku cca 60 lm/W, LED náhrada má 100 lm/W).

Náhrada za nástrčné zářivky L (2G11)

Kompaktní zářivky L (Dulux L, Master PL-L) jsou čtyřkolíkové a provozované nejčastěji s elektromagnetickým předřadníkem. Tyto kompaktní zářivky jsou výkonově největší. Z hlediska plnohodnotné náhrady světelného toku lze za tyto zářivky nalézt LED náhradu za výkony 18, 24 a 36 W. Za vyšší výkonové řady (40, 55, 80 W) nalézt náhrady zatím nelze. Trh se nicméně dynamicky vyvíjí a je možné, že výrobci přijdou i s náhradou vyšších výkonů. Náhrady pro patici 2G11 jsou dostupné pouze pro práci s elektronickým předřadníkem (typ HF). Potenciál úspory je cca 50 % (měrný výkon zářivek i se započtením předřadníku je cca 60-70 lm/W, LED náhrada má 120-130 lm/W).

Porovnání CFLni a LED náhrad

  kompaktní zářivka bez integrovaného předřadníku LED náhrada
doba života (h)
10 000 - 20 000*
30 000
index podání barev (-)
80
80
počet sepnutí
-
50k - 200k
činitel stárnutí (-)
0,75
0,7
náhr. teplota chromatičnosti (K)
3 000, 4 000
3 000, 4 000
měrný výkon i s předřadníkem (lm/W)
50-70
90-130

Přehled typických parametrů kompaktních zářivek a LED náhrad (*přibližně 10 000 h pro elektromagnetický předřadník, 20 000 h pro elektronický předřadník)

Omezení použití LED náhrad

Při provozu LED náhrady je vhodné očekávat četná omezení a nedokonalosti:

  • Velikost – Obvykle je velikost LED náhrad odpovídající originálním kompaktním zářivkám. Lepší je ale LED náhradu i z toho hlediska ověřit.
  • Změna vyzařování – LED náhrady vyzařují světlo více směrově a i přes snahu výrobců o omezení změn lze očekávat změnu ve vyzařování, nejméně pravděpodobně ve svítidlech typu downlight (zapuštěných svítidlech), nejvíce v přisazených svítidlech.
  • Nedostatečný světelný tok – Pro adekvátní náhradu je třeba nahradit celý světelný tok původní zářivky. To není splněno pro všechny výkonové řady.
  • Právní omezení – Svítidla byla dodána na trh s prohlášením o shodě uvažující provoz s daným typem zářivky. Při provozu LED náhrady přebírá zodpovědnost subjekt, který provedl změnu.
  • Stav svítidel – Před výměnou je vhodné zkontrolovat stav svítidla, který musí umožnit provoz LED náhrady po dobu jejího života (zvláště důležité u starých svítidel).
  • Dodržení závazných norem – CFLni se obvykle používají v prostorech, na které se vztahují závazné normy (pro pracovní prostory závazná ČSN EN 12464-1) a po náhradě je nutné zkontrolovat dodržení světelně technických parametrů.
  • Stmívání – Většina existujících LED náhrad nelze stmívat a nejsou určeny pro předřadníky umožňující stmívání.

Závěr a zhodnocení

LED světelné zdroje umožňující nahrazení kompaktních zářivek bez integrovaného předřadníku doplňuje již docela dlouhý seznam LED náhrad. Přesto je důležité pečlivě zvážit rizika a omezení. Před investicí do LED náhrady je také vhodné propočítat, zda se nevyplatí celková obnova osvětlovací soustavy. V některých méně exponovaných místech může být LED náhrada kompaktní zářivky smysluplná technicky i ekonomicky, např. chodby, foyer, technické místnosti, méně důležité provozy, ve kterých není závazná norma, atd.

Zdroje

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).