menu
ikonalogo

Obvyklé tvary světelných zdrojů

Obvyklé tvary světelných zdrojů

Procházíte složku:
články (54)
novější (9) | starší (44)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 4795×
Nálepky: domácnosti tvary LED žárovka žárovka rozměry

Tento článek si klade za cíl představit nejpoužívanější tvary baněk světelných zdrojů a reflektorů se základní informaci o použití. Uvedené druhy světelných zdrojů se vztahují nejčastěji k paticím E14 a E27 (Edisonův závit).

Na úvod je vhodné doplnit, že ačkoliv se v technických normách používá především jednotka délky milimetr, často se také v praxi světelných zdrojů objevuje jednotka palec, přesněji řečeno osmina palce. Palec jako jednotka je pevně navázána na soustavu SI (1 palec je přesně 25,4 mm) a osmina palce je tedy přesně 3,175 mm.

obvyklé tvary baněk žárovek (světelných zdrojů)

Přehled obvyklých tvarů světelných zdrojů
Tvar – písmeno Obvyklé patice Slovní označení Použití
A E27 klasická žárovka, hruška obecné
B, BW, BA E14, E27 svíčková žárovka lustry, designová svítidla
P E14, E27 malá žárovka, kapka, iluminační lustry, lampičky, svítidla s malými stínítky
G E27 globe, koule, dekorační designová svítidla, svítidla bez stínítek
PS E27 protáhlá hruška designová svítidla
ST E27 retro, vintage designová svítidla
T E14, E27, E40 trubkové, tubulární malé do chladniček, trub a digestoří, větší designové a největší výbojky
R, PAR E14, E27 a jiné reflektor, parabolický reflektor všeobecné, designové a směrové osvětlení
E E27, E40 eliptické výbojky

 

Tvar baňky A

Tvar baňky typu A, tzv. hruškový tvar, se používá již více než sto let a je vpravdě nejvíce rozšířený a univerzální. Používá se u klasických žárovek i záměnných LED světelných zdrojů. Tvar PS (z angličtiny pear shape, tvar hrušky) je velmi podobný tvaru A, jen je o trochu protáhlejší. Obvyklé je použití s paticí E27. Tučně jsou v následující tabulce označeny ty nejběžnější typy.

Průměr v milimetrech
(Evropa)
Průměr v osminách palce (Amerika) Obvyklé výkonové řady klasických žárovek
A48 A15 -
A55 A17 25-100 W
A60 A19 40-100 W
A65/A67 A21 100-150 W
A73/A75 A23 více než 100 W
A80 A25 200 W

Příklad klasického tvaru A60 (zdroj: Ledvance)

 

Tvar P

Tvar P má podobně jako A a PS hruškovitý tvar. Jedná se o menší světelné zdroje používané v lustrech či svítidlech s malým stínítkem, kde nechcete, aby vám žárovka vyčnívala ven. Nejčastější (a možná jediný) zástupce: P45 (průměr 45 mm) s paticí E14 či E27. Nazývá se někdy také jako „kapka“.

Příklad baňky P45 (zdroj: Philips)

 

Tvar B, BW, BA

Tvar B označuje svíčkovou žárovku. Někdy se tvar označuje také jako C (z anglického candle). Svíčkové žárovky se nejčastěji používají do lustrů, okrasných svítidel, lampiček apod. Svíčkové žárovky mají nejčastěji patici E14, ale existují také verze E27. Svíčkové žárovky existují v okrasných verzích BW s vroubky a BA s protáhlou špičkou připomínající plamen.

Průměr v milimetrech
(Evropa)
Průměr v osminách palce (Amerika) Obvyklé výkonové řady klasických žárovek
B35 B11 15, 25, 40 W

Příklady svíčkových tvarů, zleva: B35, BW35 a BA35 (zdroj: Philips, Ledvance)

 

Tvar G

Tvar G je z anglického slova globe, koule. Používá se především jako designový (dekorační) tvar, kde je světelný zdroj viditelný a není skrytý ve svítidle. Zvláště u větších rozměrů (průměr 120 mm) nabízejí výrobci značné množství designových variant (různé hranaté tvary), barev a vzorů. Tvar G se používá s paticí E27.

Průměr v milimetrech
(Evropa)
Průměr v osminách palce (Amerika) Obvyklé výkonové řady klasických žárovek
G60 G19 do 60 W
G80 G25 méně než 100 W
G95 G30 40-100 W
G125/G120 G40 40-100 W

Příklad baňky G125 (zdroj: Ledvance)

 

Tvar ST

Tvar ST připomíná protáhlou obyčejnou žárovku. Tento tvar měly některé z prvních žárovek před více než 100 lety, takže se dnes používá především s označením „vintage“ nebo „retro“. Využití je tedy podobně jako u tvaru G především designové a dekorační. Používá se nejčastěji v rozměru ST64 s průměrem 64 mm. Používá se s paticí E27.

Příklad baňky ST64 (zdroj: Ledvance)

 

Tvar T

Tvar T připomíná trubku, nazývá se trubkový či tubulární. Existuje řada průměrů a délek a použití je rozličné. Malé T žárovky se používají do trub, digestoří nebo do chladniček s paticí E14 (nejčastěji T22 nebo T25). O něco větší tvary T se používají jako dekorační žárovky. Největší trubkové tvary se používají pro výbojky.

Průměr v milimetrech Patice Výkonové řady klasických žárovek Použití
T16/T18 E27 méně než 15 W dekorační, chladničky
T22 E14, E27 15-25 W chladničky, trouby, digestoře
T25/T26 E14, E27 25 W chladničky, trouby, digestoře
T28/T32 E27 - designové žárovky a LED
T36 a více E27, E40 - výbojky

Příklad T26 (vlevo) a T36 (vpravo) (zdroj: Ledvance, Philips)

 

Tvar R, PAR

Tyto tvary mají reflektorové žárovky či obecně směrové světelné zdroje. Tradičně se uvádí písmenem tvar reflektoru, který udává vlastnosti a směrovost světla, a průměr (v milimetrech nebo v osminách palce), např. R80. Jednotlivé tvary reflektorů a očekávané vyzařování je v tabulce. U LED náhrad za reflektorové žárovky obvykle písmeno neznačí přímo tvar reflektoru, ale spíše se výrobci snaží přiblížit k vyzařování obvyklému pro daný typ. Menší reflektorové žárovky mají patici E14, většina má patici E27.

Označení reflektoru Reflektor Vyzařování Použití
R, BR, ER, NR reflektor spíše široké vyzařování zapuštěná svítidla, celkové osvětlení
PAR parabolický reflektor spíše úzké vyzařování nasvětlení předmětů, designové osvětlení

Následující tabulka uvádí velikosti (průměry) jednotlivých žárovek. Pro označení průměru reflektorových žárovek se u nás používají milimetry i osminy palce. Nejčastěji se reflektory R označují rozměrem v milimetrech a PAR v osminách palce.

Průměr v milimetrech Průměr v osminách palce
R50, PAR50 R16, PAR16
R63, PAR63 R20, PAR20
R80 R25
R95, PAR95 R30, PAR30
PAR120 PAR38

Příklad tvaru R (vlevo) a PAR (vpravo) (zdroj: Ledvance, Philips)

 

Tvar E

Eliptický tvar se používá téměř výlučně pro vysokotlaké výbojky. Patice je obvyklá E27 a E40.

Příklad eliptického tvaru (zdroj: Ledvance)

 

Další tvary

M – Alternativou ke klasickému hruškovitému tvaru žárovky existuje hřibový tvar, označovaný písmenem M (mushrooom, houba). Obvyklé je použití s mléčnou baňkou. V současnosti se jedná spíše o raritní tvar žárovky.

BT – Něco mezi eliptickým tvarem a tubulárním. Tento tvar se používal zejména pro halogenové žárovky, dnes není na trhu příliš zastoupen.

 

Závěr

Ačkoliv je systém tvarů světelných zdrojů poměrně přehledný, existuje jich velké množství. S nástupem kompaktních zářivek a LED náhrad pro domácnosti se na trhu objevila řada světelných zdrojů s nestandardními rozměry. Dnes se situace do jisté míry konsolidovala, nicméně před nákupem je vždy více než žádoucí rozměry zkontrolovat.

 

Literatura

Označováním světelných zdrojů se věnuje norma ČSN EN 61231 Mezinárodní systém označování světelných zdrojů (ILCOS). Výše uvedené značení je s normou ve většině případů ve shodě. Výjimky vycházejí z praxe nabízených světelných zdrojů. Dále se tvarům baňek věnuje mezinárodní norma IEC 887, která bohužel není v českém prostředí zavedena.

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).