menu
ikonalogo

Od plamene k LEDu

Od plamene k LEDu

Procházíte složku:
akce a události (10)
novější (5) | starší (4)
Složka: akce a události
Datum:
Zobrazeno: 3498×
Nálepky: výstava historie neelektrické světlo LED

Národní technické muzeum vystavuje historii světelných zdrojů. Na výstavě uvidíte např. karbidovou lampu, obloukovku, žárovky s uhlíkovým vláknem či historické výbojky. V rámci expozice naleznete také speciality, jako např. germicidní zářivku vyzařující pouze UV záření či majákovou žárovku se jmenovitým výkonem 10 kW. Bohužel si řadu méně obvyklých světelných zdrojů nezapnete a neuvidíte tak, jak vlastně svítí. Součástí výstavy je ale pult se světelnými zdroji pro domácnosti včetně tzv. chytré žárovky; pokud máte s sebou chytrý telefon, můžete měnit barvy.

Výstavu můžete najít v oddělení architektury a můžete ji zhlédnout až do 4.9.2016.

Text NTM:

Výstava je věnována historickému vývoji světelných zdrojů. Základ výstavy tvoří ukázka světelných elektrických zdrojů ze sbírky NTM, především z druhé poloviny 19. a z 20. století, tj. obloukových a žárovkových světelných zdrojů, doplněných některými okrajovými a slepými cestami vývoje včetně kuriozit. Výstava současně přibližuje významné osobnosti tohoto odvětví, z českých vynálezů dílo Fr. Křižíka, ze zahraničních osobností pak např. podíl Thomase Alvy Edisona.

Vystaveny jsou světelné zdroje, které dokládají důležité mezníky vývoje. Ve výstavě mohou návštěvníci obdivovat např. konstrukci první pokusné Křižíkovy obloukovky z roku 1878, přičemž Křižíkovu úpravu lze poznat na vnitřním systému obloukovky podle Křižíkova patentu z roku 1880. Návštěvníci zde naleznou žárovku vyrobenou v Křižíkově továrně již v roce 1884, raritou je vystavená žárovka s uhlíkovým vláknem se zobrazením Fr. Josefa I. a Viléma II. z období před první světovou válkou. Kuriózním předmětem je Geisslerova trubice v podobě koruny, která sloužila pravděpodobně pro reklamní účely ve 20. letech.

Zajímavým exponátem je speciální majáková vysokovýkonná žárovka s wolframovým vláknem o příkonu 10000 W používaná v USA v 70. a 80. letech 20. století. Ve výstavě zdobí vitríny halogenové žárovky, xenonové výbojky, doutnavky, zářivky, vývoj elektrických zdrojů je zmapován komplexně. Interaktivní část výstavy představuje prezentace žárovek LED. V současnosti probíhá velice rychlý vývoj světelných diod, o kterých se můžeme domnívat, že nahradí žárovky i výbojky a oba směry vývoje elektrických světelných zdrojů se tak spojí.

Část výstavního prostoru je věnována osobě Miloslava Prokopa, jehož působení v NTM od dvacátých do padesátých let minulého století vytvořilo základ sbírky světelných zdrojů, z nichž mnohé mohou návštěvníci vidět vystavené.

Více informací k výstavě: http://www.ntm.cz/aktualita/172-49-2016-od-plamene-k-ledu-vyvoj-elektrickeho-svetla

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).