menu
ikonalogo

Definitivní konec halogenových žárovek, včetně G9

Definitivní konec halogenových žárovek, včetně G9

Procházíte složku:
vše (107)
novější (0) | starší (106)
Složka: články
Datum:
Autor:
Zobrazeno: 901×
Nálepky: LED náhrady ekodesign halogen LED žárovka domácnosti

Letošní září bylo ve světelné technice především ve znamení ukončení dodávky lineárních zářivek na trh EU. Ve stínu této významné události zapadla poslední fáze nařízení o ekodesignu týkající se některých halogenových žárovek, které dostaly v předchozích fázích výjimku. Jedná se především o halogenové žárovky G9.

Halogenová žárovka G9

Zákaz uvádění na trh EU se týká světelných zdrojů s paticemi G9, GY6,35 a G4 a platí od 1. září 2023. Nejrozšířenější jsou z této trojice kapslové halogenové žárovky G9. Ty se používají v rozličných aplikacích, kde se spojují především dvě výhody této žárovky: malé rozměry a provoz bez předřadníku. Halogenová žárovka G9 pracuje se síťovým napětím (230 V) a nepotřebuje tedy žádný externí předřadný přístroj. Aplikace jsou rozličné, ale často se používají v designových lustrech nebo okrasných svítidlech (domácnosti, hotely, apod.). Halogenové žárovky G4 a GY6,35 pracují na malém napětí (obvykle 12 V) a také se používají v designových aplikacích.

Náhrada uvedených halogenových žárovek je dnes bezproblémová. LED náhrady s adekvátní paticí lze sehnat v rozsahu různých světelných toků i teplot chromatičnosti. Cena LED náhrad je dnes již velmi podobná dotčeným halogenovým žárovkám.

Výjimku ze zákazu uvádění na trhu mají halogenové žárovky určené pro trouby, do vysokých teplot. Je vhodné zmínit, že je to důležitá výjimka. LED náhrady nejsou určeny do vysokých teplot a není tedy vhodné zkoušet ušetřit na energii při pečení bábovky.

Zákaz uvádění na trh posledních typů halogenových žárovek vychází z evropského nařízení ekodesignu 2020/2019. Více informací lze nalézt na webu https://ekodesign-svetlo.cz

 

Celé jméno:
Váš email:
Komentář:
Zaškrtněte, pokud nejste robot:

Nechť jsou komentáře věcné, bez vulgarit, bez reklam a podepsány celým jménem (uvedení emailu je dobrovolné). Nedodržení těchto pravidel může vést ke smazání komentáře. Maximální délka je 500 znaků (bajtů). Používejte pouze běžné znaky. Zapovězeny jsou značkovací jazyky (např. HTML).