menu
ikonalogo

Parametry světelných zdrojů

Parametry světelných zdrojů

Energetická třída

Princip energetické třídy spočívá v označení účinnosti produktu v jednoduše pochopitelné formě. Energetická třída je uvedena na energetickém štítku, který je obvyklý také u jiných domácích spotřebičů. Energetický štítek na žárovce je poměrně stručný. Obsahuje pouze název výrobce, model, energetickou třídu a spotřebu za 1000 hodin provozu (to by mělo odpovídat průměrné spotřebě za rok a je to 2,7 hodin svícení za den) a nově QR kód, který vede na jednotnou evropskou databázi produktů. V evropské databázi (EPREL) můžete zjistit podrobnosti o daném světelném zdroji, ověřit si jednotlivé parametry nebo kontaktovat výrobce. Energetická škála tříd je v rozsahu A až G, kde A je nejúčinnější a G nejméně účinná. Většina těch nejúčinnějších světelných zdrojů pro domácnosti jsou dnes ve třídě C a D, existují již i první modely ve třídě A. Většina světelných zdrojů je ale ve třídě E-F. Na trhu je stále ještě mnoho světelných zdrojů s předchozím typem energetického štítku A++ až E. Světelné zdroje s novým štítkem jsou na trhu od roku 2021.

Světelný tok

Světelný tok vyjadřuje množství vyzařovaného světla a je to nejdůležitější parametr, když potřebujeme světelné zdroje porovnat podle „síly“ (někdy se nesprávně označuje jako svítivost). Jednotkou je lumen (zkratka lm). V tabulce níže jsou uvedené přibližné světelné toky obyčejných žárovek, kompaktních zářivek a LED žárovek. Pro náhradu za obyčejnou žárovku hledejte trochu větší hodnoty, protože během dlouhé doby života světelný tok mírně klesá. Tabulkové hodnoty vychází z evropské legislativy.

Světelný tok obyčejných žárovek a jejich náhrad
druh žárovky světelný tok v lumenech (lm) a vhodné náhrady
obyčejná žárovka kompaktní zářivka LED žárovka
15W obyčejná žárovka 90 125 136
25W obyčejná žárovka 200 229 249
40W obyčejná žárovka 400 432 470
60W obyčejná žárovka 700 741 806
75W obyčejná žárovka 900 970 1055
100W obyčejná žárovka 1300 1398 1521

Patice

Světelný zdroj musí být připojen k napájení, obvykle ve svítidle. Způsob připojení je určen paticí. V domácnosti se můžeme setkat s několika základními typy:

Obvyklé patice v domácnostech
E27 E14 GU10 G9 GU4
široký E27 úzký E14
(miňonkový)
GU10
(obdobně GZ10)
G9 GU4
(obdobně GU5,3)
  • E27 nebo E14 je tzv. Edisonův závit s průměrem 27 mm, resp. 14 mm. Jedná se o nejčastější patici v domácnosti. Patice je připojena přímo do sítě 230 V. Existují i menší průměry E10, E11, E12 a pro profesionální využití se využívá někdy E40.
  • GU10 či podobná GZ10 se používají pro reflektorové žárovky na síťové napětí.
  • G9 se používá nejčastěji pro malé žárovky (kapsle) do lustrů a jiných designových svítidel.
  • GU5,3, resp. GU4 je patice používána pro reflektorové žárovky na malé napětí, nejčastěji 12 V. Jsou připojeny k síti přes transformátor.
  • G13, resp. G5 se používá pro připojení lineárních zářivek T8 (průměr 26 mm), resp. úzké T5 (průměr 16 mm).
  • R7s se používá u lineárních halogenových žárovek (dvoupaticové). Ty jsou v domácnosti např. ve stojacích svítidlech (obvykle se stmívají) nebo ve venkovních světlometech.
  • V domácnosti se můžete také setkat s malými žárovkami s paticemi G4 nebo GY6,35.

Doba života

Důležitý údaj na obalu je doba života. Udává se v hodinách a je střední hodnotou (průměr), tzn. polovina světelných zdrojů po uplynutí této hodnoty funguje a druhá polovina nefunguje. Neznamená to tedy dobu, jak je mylně vykládáno, po kterou světelný zdroj bude fungovat. U LED zdrojů se tento údaj ohraničuje navíc 70% poklesem světelného toku. Při začátku rozvoje LED žárovek se výrobci předháněli nereálnými údaji (50 tisíc hodin a více), dnes většina LED zdrojů pro domácnosti má jmenovitou dobu života 15-20 tisíc hodin.

Počet spínacích cyklů

Počet spínacích cyklů je údaj, který udává odolnost vůči spínání. U LED a kompaktních zářivek je počet spínacích cyklů úměrný době života. Údaj je také podstatný pro místa, kam se vydáváme často na kratší chvíli (koupelna, toaleta apod.). Většina LED žárovek a kompaktních zářivek má počet spínacích cyklů 20 tisíc sepnutí a více, pro často navštěvované místnosti je vhodné zvolit kvalitní výrobky s počtem 40 tisíc a více.

Barevný tón (barva světla)

S nástupem kompaktních zářivek a LEDek si můžeme vybrat odstín bílé. Odborně se barevný tón nazývá teplota chromatičnosti a označuje se v kelvinech (K). Nejčastěji máme rádi teple bílou, která nám připomíná obyčejnou žárovku (2 700 K). Z kancelářských budov pak známe neutrálně bílou (4 000 K). Čím je hodnota vyšší, tím můžeme očekávat chladnější odstín připomínající až modrou. Více se dozvíte z tabulky.

Moderní LED žárovky pro domácnosti svítí obvykle stejným barevným tónem jako obyčejné žárovky (2 700 K) a světlo je dostatečně příjemné. Na trhu se objevují také LED žárovky svítící teplejším světlem než obyčejné žárovky; barevný tón se přibližuje žluté až oranžové (1 800 K – 2 700 K). Takové LED žárovky jsou vhodné zejména do míst, kde relaxujeme a spíme.

Barevné tóny světelných zdrojů
slovní popis velmi teple bílá
(žlutá až oranžová)
teple bílá
(žárovka)
teple bílá
(obecně)
neutrálně bílá chladná / denní bílá
teplota chromatičnosti 1 800 – 2 700 K 2 700 K (ne více) 2 700 – 3 300 K 3 300 – 5 300 K více než 5 300 K
slovní popis (anglicky) amber, golden warm white white cool white daylight
zjednodušená představa                    

Více o barevných tónech a vlivech na zdraví se dozvíte v článku Zdravé osvětlování a Údajná škodlivost LED – otázky a odpovědi.

Podání barev

Podání barev se hodnotí pomocí indexu Ra (někdy se označuje CRI). Udává schopnost světelného zdroje věrně zobrazit barvy a je na stupnici 0 až 100. Díky evropské legislativě všechny světelné zdroje pro domácnosti mají index podání barev alespoň 80, což je dobré a věrné zobrazení barev. Pokud budete mít doma modní salón nebo si prostě potrpíte na kvalitní světlo, je vhodný index podání barev 90 či vyšší.

Rozměry a tvar

Rozměry světelného zdroje jsou důležité zvláště při náhradách tradičních žárovek za modernější druhy, které někdy bývají větší. Je tak vhodné vědět, že obyčejná žárovka má průměr 55 mm a délku 96 mm; svíčková žárovka má průměr 35 mm a délku 104 mm. Podívejte se, jaké jsou obvyklé tvary a velikosti světelných zdrojů.

Vyzařovací úhel

Vyzařovací úhel (či odborněji úhel poloviční svítivosti) označuje šířku kužele, kterým svítí reflektorové světelné zdroje. Pro nasvětlení předmětů ve vitríně volte úzké úhly do 10°, pro osvětlení prostorů spíše širší úhly nad 35°.

Stmívatelnost

Pokud máte ke svítidlu připojen i stmívač, je třeba volit do tohoto svítidla žárovky, které lze stmívat. Tradiční či halogenové žárovky lze stmívat vždy. LED žárovky a kompaktní zářivky je třeba volit jen ve verzích, které lze stmívat (označují se DIM nebo DIMMABLE). Je vhodné zjistit, jaký typ stmívače máte nainstalován (typ R, RL, RC či RLC) a podle toho volit i světelný zdroj. Případně se vyplatí nainstalovat univerzální RLC stmívač, který bude téměř vždy fungovat se stmívatelnými LED žárovkami. Více o stmívání je v příspěvku Druhy stmívačů a možnosti stmívání.

Napětí

Udává napětí, se kterým světelný zdroj pracuje. Obvykle stačí rozlišovat síťové napětí (230 V) nebo malé napětí (nejčastější 12 V).

Měrný výkon

Jedná se o poměr mezi světelným tokem v lumenech (lm) a příkonem ve wattech (W). Tento poměr (lm/W) o světelném zdroji říká, jak účinně dokáže světlo vyrobit. Pokud tento údaj na obalu světelného zdroje nenajdete, můžete si jej sami snadno dopočítat. Následující tabulka uvádí přibližné měrné výkony různých druhů světelných zdrojů pro domácnosti. Případně se podívejte na článek věnovaný účinnosti světelných zdrojů.

Druh světelného zdroje Měrný výkon (lm/W)
LED 80 – 160
Kompaktní zářivka 50 – 65
Halogenová žárovka 12 – 16
Obyčejná žárovka 9 – 13

Svítivost

Zjednodušeně řečeno udává množství světla v jednom směru svícení. I slabá reflektorová žárovka tak může mít v jednom směru velkou svítivost, pokud má úzký vyzařovací úhel. Udává se v kandelech (cd). Uvádí se u reflektorových žárovek (tzv. maximální svítivost). Nicméně podle evropské legislativy musí být uveden u reflektorových žárovek i světelný tok (tzv. užitečný světelný tok). Svitivost tedy již dnes není rozhodovací údaj u reflektorových žárovek jako byl dříve.

 

Aktualizace: červen 2022