menu
ikonalogo

Jakou vybrat žárovku?

Jakou vybrat žárovku?

Zde naleznete velmi jednoduchý způsob, jak najít správnou žárovku pro vaši potřebu. Konkrétní výrobky jsou vybírány z předem vybraných kvalitních produktů a nejedná se tedy o náhodný výběr z e-shopů. Parametry jsou přebírány přímo od výrobce, nikoliv od obchodníků. Při výběru je kladen důraz na vysokou účinnost, kvalitu a rozsah známých informací o produktu. Vysokou kvalitu nelze sice zcela zaručit, ale lze omezit, že budete nespokojeni.

1. Místnost

Typ místnosti a účel osvětlení je pro výběr správného světelného zdroje nejdůležitější.

2. Umístění či typ svítidla





Množství světla lze nejlépe určit podle umístění. Hlavním svítidlem se má na mysli centrální nebo nejdůležitější svítidlo v místnosti, méně důležitým se míní jedno z více svítidel nebo přisvětlení, lustr (více žárovek) a podobná svítidla mají více žárovek pohromadě (2 a více), stolní svítidlo je přisvětlení u postele nebo na stole.

3. Odpočinek nebo práce?




Práce vyžaduje dostatek světla a soustředění. Odpočinku naopak nepřeje mnoho světla. Pokud prostor využíváte jen málo, tak zvolte procházení.

4. Jakou žárovku nahrazujete? Jaká je patice a typ?

patice E27   

patice E14   


Při výběru správné žárovky se nelze zcela vyhnout otázce, jakou nahrazujete původní žárovku a jakou má patici (závit). Nejčastější je závit E27 nebo úzký E14. Vyberte si podle nákresu patice nebo po najetí na  se zobrazí obvyklá žárovka.

5. Hodně nebo málo světla?




Na závěr vyberte svoji preferenci. Máte radši v místnosti méně nebo více světla? Pokud si nejste jisti, nechte středně.