menu
ikonalogo

Otázky a odpovědi

Otázky a odpovědi

Jak je to s modrým světlem a LED žárovkami?

Sem tam se můžete setkat s článkem tvrdícím, že LED žárovky jsou nebezpečné nebo že modré světlo je zdraví škodlivé. Jaký je racionální základ a do jaké míry se toho máme obávat? Problém je každopádně třeba rozdělit do několika bodů:

  • Modré světlo – Modré světlo se vyskytuje i v denním světle, i ve světle žárovek a zářivek, které používáme desítky let. Problematika modrého světla se objevila v médiích kvůli novým výzkumům, které objevily přímou souvislost mezi modrým světlem a našimi biorytmy (cirkadiánními rytmy). V oku máme mimo tyčinek a čípků také světlo citlivé gangliové buňky, které při přítomnosti modrého světla odesílají do mozku informaci o tom, že je den. V denním světle je totiž modré světlo hojně zastoupené. Naopak v nočních hodinách by mělo být prostředí bez modrého světla, abychom dali svému organismu možnost pro odpočinek a dostatečnou tvorbu melatoninu. Přítomnost modrého světla tedy není přímo zdraví škodlivá, ale měla by být omezena v době relaxace, odpočinku a spánku. Riziko zdravnotních obtíží se zvyšuje především u vyšších intenzit a při dlouhodobém vystavení modrému světlu v době odpočinku. Jak se vyhnout problémům? Kupte si do ložnice LED žárovky s velmi teple bílým barevným tónem (nízkou teplotou chromatičnosti), např. 2700 K a méně, a sviťte před spánkem co nejméně. A do telefonů a notebooků si nainstalujte pro noční hodiny omezovače modré složky.
  • LED žárovky – LED žárovky samozřejmě nejsou nebezpečné více než obyčejné žárovky. Výtka k LED žárovkám je založena na tom, že v modré oblasti svítí obvykle více než obyčejné žárovky. Zvýšené míře modré složky se ale můžete vyhnout výběrem velmi teple bílých žárovek a patřičným filtrem pro displeje. Spánek a produkci melatoninu ale zlepšíte výrazně také tím, že snížíte celkovou intenzitu osvětlení v místnosti před spaním a dobře zatemníte místnost v ložnici.

Více se modrým světlem zabývají příspěvky Zdravé osvětlování a Údajná škodlivost LED – otázky a odpovědi.

Jsou kompaktní zářivky škodlivé?

Ne. Zářivková technologie se používá již od druhé poloviny 20. století. Nejčastěji zářivky spatříme v kancelářích, úřadech apod. Nicméně v poslední době se s nimi setkáváme i v restauracích, divadlech a domácnostech. Zářivky potřebují pro svůj provoz malé množství toxické rtuti (řádově miligramy na zářivku). Proto není dobré zářivku poškozovat a naopak bychom měli vysloužilou zářivku odevzdat v místě prodeje do příslušných kontejnerů pro zpětný odběr nebo odevzdat ve sběrném dvoře. Pokud ale zářivku omylem rozbijeme, tak nemusíme panikařit. Část rtuti je absorbována v zářivce a únik hrozí jen menší části. Přesto se doporučuje vyvětrat a zamést nebo vyluxovat střepy – alespoň zamezíme poranění.

 

Aktualizace: únor 2020