menu
ikonalogo

Kritéria kvality

Kritéria kvality

V současnosti jsou světelné diody již dominantní volbou pro nové osvětlovací soustavy nebo při náhradách původních svítidel. V dnešní nabídce svítidel se tak nelze orientovat pouze na základě druhu světelného zdroje. V téměř všech případech se jedná o LED a jediným skutečným rozdílem mezi svítidly a soustavami je kvalita a účinnost. Dostatečná kvalita zaručí dostatečně dlouhý provoz osvětlovací soustavy a vysoká účinnost zaručí dostatečně nízké provozní náklady. Následuje popis jednotlivých aspektů kvality LED svítidel a nových soustav, který je vyhotoven na základě doporučení projektu Premiumlight Pro.

Vysvětlení většiny parametrů lze nalézt v článku Parametry LED svítidel.

Měrný výkon

Účinnost světelných zdrojů a svítidel je dána měrným výkonem (lm/W). V případě svítidel se měrný výkon vztahuje na celé svítidlo, nikoliv na jednotlivé čipy. Hodnoty se vztahují k roku 2018.

  Min. měrný výkon
(lm/W)
Nesměrové světelné zdroje (Φ ≥ 100 lm) 90
Směrové světelné zdroje (Φ ≥ 100 lm) 85
LED trubice (550 – 1 500 mm) 100
Malá svítidla (100 lm ≤ Φ < 2 500 lm) 90
Velká svítidla (2 500 lm ≤ Φ < 50 000 lm) 105

Odchylka teploty chromatičnosti

Spektrální stálost se udává odchylkou teploty chromatičnosti a jedná se o násobky MacAdamových elips v chromatickém diagramu (více viz Parametry LED svítidel).

  Počáteční
(SDCM)
6 000 h
(SDCM)
Obecné kritérium 5 7
Náročná zraková práce 3 5

Alternativně lze odchylku definovat cílovou teplotou chromatičností a povolenou odchylkou v uv diagramu. Hodnoty jsou uvedeny v dokumentu, na který je odkazováno v závěru článku.

Index podání barev

U tradičních světelných zdrojů byl klasický index podání barev Ra více či méně dostačující pro hodnocení věrnosti barev. V případě světelných diod vyvrcholil problém, kdy i u relativně vysokých hodnot Ra nebylo podání barev dostatečně věrné a zejména špatná byla reprodukce červené. Doporučením je tedy sledovat specifický index R9 hodnotící věrnost podání sytě červené. Zejména pro osvětlení ve zdravotnictví, galeriích, obchodech apod. je dobré hodnocení R9 důležité.

  Ra R9
Obecné kritérium ≥ 80 > 0
Náročná zraková práce ≥ 90 > 0

Doba života

Způsobů označování doby života LED svítidel je několik a lze je navzájem kombinovat. Zejména je důležité postihnout nejen postupný úbytek světelného toku, ale také pravděpodobnost náhlé poruchy. Lze toho docílit uvedením doby života F kombinující úbytek světelného toku a náhlou poruchu nebo uvedením doby života L a parametru rozsah náhlé poruchy AFV. Vhodné je, aby dodavatel či výrobce svítidel uvedl maximum informací o stárnutí a předpokládaném úbytku světelného toku. Více viz Parametry LED svítidel.

  F80B50
(h)
LLMF (6000 h)
(-)
Nesměrové a směrové LED zdroje 20 000 ≥ 93,5 % Φ
LED trubice 35 000 ≥ 96,2 % Φ
Malá LED svítidla (Φ < 2 500 lm) 40 000 ≥ 96,7 % Φ
Velká LED svítidla (2 500 lm ≤ Φ < 50 000 lm) 50 000 ≥ 97,4 % Φ

Teplota okolí

Teplota je velmi důležitý parametr ovlivňující dobu života a další parametry LED svítidel. Je doporučeno zvážit požadavek na okolní teplotu ta = 30°C, pokud není vyžadována vyšší teplota.

Účiník

Doporučované hodnoty pro účiník jsou uvedeny v následující tabulce.

  Účiník
(-)
Nesměrové a směrové LED zdroje (< 25 W) 0,5
Nesměrové a směrové LED zdroje (≥ 25 W) 0,9
LED trubice s integrovaným předřadníkem 0,9
Malá a velká LED svítidla 0,9

Pohotovostní příkon

Dodavatel by měl udat informaci o pohotovostním příkonu (W) jednotlivých prvků; tedy příkonu odebíraném ve stavu, kdy svítidlo či řídící systém nevykonává svoji funkci a pouze vyčkává na další událost.

Míhání

Míhání, neboli poblikávání světla, je nežádoucí jev, který může vést k únavě i k ovlivnění některých systémů (čtečky kódů, apod.). Míhání se může ve zvýšené míře vyskytovat při stmívání (při snížení světelného toku) na 25-50 %. Doporučení pro maximální modulaci je uvedeno v tabulce.

frekvence (Hz) max. modulace míhání FM (%)
f ≤ 90 Hz FM ≤ (0,025 × f)
90 Hz < f ≤ 1250 Hz FM ≤ (0,08 × f)
f > 1250Hz bez požadavku

Harmonické zkreslení

Maximální hodnoty zkreslení je důležité dodržovat u výrobků s příkonem vyšším než 25 W. Je doporučeno se řídit požadavky pro zařízení třídy C dle normy ČSN EN 61000-3-2.

Olsnění a fotobiologická bezpečnost

  • V rámci návrhu bude specifikováno oslnění pomocí UGR.
  • Pro úhly gama (γ) vyšší než 60° nesmí být jas světelného zdroje větší než 10 000 cd/m2.
  • Fotobiologická bezpečnost: LED světelné zdroje a svítidla musí být v kategorii RG0 či RG1 dle normy ČSN EN 62471.

Stmívání

V souvislosti s kompatibilitou stmívání je doporučeno požadovat, aby dodavatel:

  • poskytl internetovou adresu se seznamem kompatibilních stmívačů;
  • u každého kompatibilního stmívače poskytl rozsahy stmívání pro danou kombinaci stmívače a svítidla.

V souvislosti s provozem stmívačů je doporučeno požadovat:

  • plynulé stmívání na 30 % celkového světelného toku bez pozorovatelného míhání a bez hluku;
  • když je stmívač nastaven na 100 %, světelný tok má být ≥ 90 % světelného toku bez stmívače.

Měrný příkon u nových soustav

V tabulce jsou uvedeny hodnoty maximálních měrných příkonů pro jednotlivé prostory, které jsou doporučeny pro nové osvětlovací soustavy.

Typ budovy a místnosti Max. měrný příkon
(W/m2)
Umění Divadlo, sál, výstavní síň 5,8
Nemocnice,
polikliniky
Lůžkové oddělení 5,6
Vyšetření, ordinace 10,3
Hotely Pokoje 6,4
Foyer 5,5
Administrativa Kanceláře, zasedačky 10,3
Open space 8,1
Sál 5,9
Restaurace Restaurace 4,9
Kuchyně 15,5
Kavárny Kavárna 2,9
Kuchyně 12,1
Obchody Prodej nábytku 12,3
Prodej ostatní 9,9
Školy Třída 9,1
Kabinet 6,2
Knihovna 4,9
Sál 8,1
Laboratoř 9,1
Sport Tělocvična 9,3
Posilovna 5,3
Bazén 6,0
Ostatní Šatna 4,7
Serverovna 2,8
WC, koupelna 5,0
Schodiště 5,9

Ekonomika

Při výběru vhodné osvětlovací soustavy je doporučeno zvážit náklady na celý životní cyklus. Alternativně pak pouze náklady na pořízení.

Návrh, instalace, provoz, opravy a recyklace

Řízení – Před návrhem nové osvětlovací soustavy či řídícího systému je třeba zvážit aspekty řízení osvětlení. Projektanta je třeba informovat o způsobu užívání prostoru, uživatele je třeba zpravit o způsobu řízení a ovládání. A konečně je třeba informovat také údržbu, jak lze případné řízení upravit při změně způsobu užívání dotčených prostor. Řízení osvětlení s využitím denního světla bude kalibrováno, aby se zajistilo, že osvětlení zhasne, když je dostatek denního světla. Čidla obsazenosti budou zkontrolována, aby v dané aplikaci detekovala pohybující se objekty.

Předřadníky – Pokud je předřadník vyměnitelný, je kvůli údržbě doporučeno vyžadovat detailní informace o předřadníku (např. typ předřadníku SELV či NON-SELV).

Nový návrh – Nový návrh osvětlení bude proveden dle požadavků českých předpisů a normy ČSN EN 12464-1:2012. Využití denního světla, rozložení svítivosti, rovnoměrnost a kontrast budou uvedeny v nabídce dodavatele.

Dostupnost produktů – Je doporučeno požadovat, aby výrobci všech produktů, které jsou předmětem veřejné zakázky, garantovali dostupnost v určeném časovém období.

Životní prostředí – Během montáže nových či modernizace původních osvětlovacích soustav bude všechen odpad omezen a všechny části budou roztříděny a recyklovány v souladu se směrnicí o OEEZ.

Údržba – Současně s návrhem osvětlovací soustavy by měl projektant dodat také plán údržby (intervaly čištění) a parametry pro výpočet udržovacího činitele (především činitel stárnutí světelného LLMF, udržovací činitel svítidla LMF). Je doporučeno zvážit systém konstantního světelného toku a uzavřená svítidla pro prostory ve špinavém prostředí.

 

Kompletní doporučená výběrová kritéria pro svítidla pro interiérové osvětlení je možné stáhnout z webu projektu Premiumlight Pro: www.premiumlight.cz. Kompletní kritéria lze stáhnout z této adresy: http://www.premiumlight.cz/vnitrni-osvetleni/manualy-nastroje-odkazy/

Aktualizace: červenec 2018